Анђелковић: Потребна политика стратешког стрпљења; Хојт Ји: На Балкану не функционише таква политика

Поделите:

Драгомир Анђелковић:

Драгомир Анђелковић: Смирена непопустљивост

САД нису спремне да због нас озбиљније троше ресурсе. У тамошњем естаблишменту постоје поделе око политике која је вођена на Балкану а Америка има сувише других фронтова да би овде отварале нови. Уз то је већ релативно задовољна оним што је постигла на нашем простору да би улазила у (ни)мало корисне битку (Србија ипак није Црна Гора или Македонија) те ризиковала да се нешто искомпликује њој на штету.

У вези са одбраном виталних националних интереса наш одговор на стратегију „шокирај и заплаши“ мора да буде стратегија „смирене непопустљивости“. Она не искључује спремност на стратешко партнерство са Вашингтоном и суштинске компромисе са његовим пуленима у региону ако нам тако нешто, као што сада најављује амерички Атлантски савез, уистину буде понуђено. Али неприхватљиво је,  без неке „шаргарепе“ и за нас, да из ирационалног страха нешто мењамо за ништа!

 

Хојт Ји:

Хојт Брајан Ји: На Балкану не функционише политика стратешког стрпљења

Високи функционер Стејт департмента Хојт Брајан Ји изјавио је данас у Вашингтону да „на Балкану не функционише политика стратешког стрпљења“ и да је за спречавање нестабилности тог региона неопходно решити проблеме корупције и слабих институција.

Ји, заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију, казао је и да треба редефинисти партнерства на Балкану.

„Партнерства би требало да буду двосмерна, са очекивањем да ће међународна заједница пружити финансијску, техничку, моралну и другу помоћ, а да ће лидери у региону испунити своје обавезе“, навео је Ји и додао да би обе стране требало да испуне дата обећања.

Атлантски савет САД је уочи конференције објавио извештај „Балкан напред – Нова америчка стратегија за регион“ у којем се, између осталог, предлаже успостављање сталног америчког војног присуства у Југоисточној Европи, „историјско помирење“ са Србијом, као и обнављање репутације САД као „истинског посредника“.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here