Anđelković, Radun: Sramna hajka protiv SPC zbog Brnabićke

Podelite:

Sramna hajka protiv SPC zbog Brnabićke

U nizu medija pokrenuta je bezočna kampanja protiv Srpske pravoslavne crkve. Na agresivan  način SPC se osuđuje što se protivi da Ana Brnabić postane predsednica vlade Srbije. Navodno, SPC iza kulisa pritiska Vučića da se opredeli za neko drugo kadrovsko rešenje zbog seksualne orijentacije ministarke.

Da li je tako ili ne – nemamo dovoljno informacija. Iz javno izrečenih stavova predstavnika SPC ne deluje nam da je tako. Međutim, i da jeste – pa šta? Crkva ima pravo da iznese svoj stav javno ili se bori za njegovo uvažavanje u kuloarima vlasti tiho, u vezi sa svim bitnim društveno-političkim pitanjima! Nekome to znači, nekome ne. I to je legitimno. Za deo građana SPC je samo „nevladina organizacija“ te njeni stavovi za njih nemaju težinu. Ipak, za većinu Srba, uvereni smo, SPC je i dalje temeljna nacionalna institucija.

Srbi vekovima nisu imali svoju državu. Dok su čamili pod otomanskom i habzburškom okupacijom – suočeni sa pokušajima pokatoličavanja i islamizacije, te na taj način odnarođivanja – čuvar nacionalne ideje bila je Srpska crkva. Ona nas je održala i hvala joj! Očuvala je tradicionalnu etiku, kult državnosti i oslobodilački polet. Plod toga je bila obnova srpske državnosti.

Moderna srpska država je, bez preterivanja, dete Srpske crkve i crkveno-narodne tradicije. Nije obrnuto! Uz svo uvažavanje koncepta sekularne države, to uvek moramo da imamo u vidu. Bilo koji vlastodržac, danas jeste sutra ga neće biti. Ideologije i stranke prolaze. Državna uređenja se smenjuju. Ali SPC ostaje i čuva dušu našeg naroda. Zato niko nema pravo da omalovažava taj stub našeg nacionalnog, verskog i državnog identiteta.

Ko želi da se zalaže za onog ili ovog kandidata za premijera – njegovo je pravo. Ko je protiv njih – važi isto. Tako je kada se radi o građanima Srbije, ali neko sebi daje za pravo da pomenuto pravo uskraćuje Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Sramota! Avet titoizma lebdi nad Srbijom i isijava iz mnogih koji se zaklinju i u nekakve evropske vrednosti.

Lično ali i u ime redakcije sajta Vidovdan odlučno osuđujemo takvu praksu i primitivne, totalitarne nasrtaje na SPC. Nikome ne smemo dozvoliti da omalovažava našu najvažniju istorijsku i nacionalnu instituciju! Apelujemo na sve nacionalno svesne i odgovorne građane da se odlučno odupru harangi protiv SPC ako se ona nastavi, te iz perspektive odnosa prema Srpskoj crkvi sagledaju i ocene ponašanje vodećih srpskih političara. Kako se oni odnose prema SPC, tako se, između ostalog, i mi postavimo prema njima!

Dragomir Anđelković i Branko Radun

Podelite:

20 Komentari

 1. Samim izborom Brnabic ,omalovazava se I sama Srbija…
  Meni smeta sto je Hrvatica,sa nekog dalmatinskog ostrva.
  Palma je nezgrapno rekao “treba da bude domacin,da ima porodicu,decu…”,ali,samo da je bio precizniji,a to je “buduci predsednik Vlade Republike Srbije,treba da bude SRPSKI domacin”.
  Nije bitno ima li decu,nema…nista drugo nije bitno.
  To je TITOIZAM,to je KOMUNIZAM…ako Brnabic zasedne.
  Pogledajte izdajnika Pupovca,koji samo za sebe radi,a ne za Srbe…ne trazi ni da se ustaska ploca skloni,a ppodrzava HDZ…
  DOSTA BRE VISE.
  Brnabic je pokvarena,ona samo pprica o digitalizaciji…ali ne o KADROVSKOJ RACIONALIZACIJI,smanjenju radnika u javnim sluzbama,NECEMU STO CE POMOCI SRBIJI.
  GADI MI SE OVA POKVARENA SRBIJA!

 2. Dokle je naša politička elita dogurala, do samog DNA, kad je morala SPC da se umeša, a za ovu kvazi elitu, NVO, LGBT i ostale kabadahije koje haraju Srbijom me baš briga, neka laju videli smo koliko ih je ispred Skupštine, manji su od makovog zrna. Većinska Srbija, čeka SRBINA DOMAĆINA na čelu svoje Vlade a ne ubačeni proizvod iz zapadne kuhinje.

 3. “Dok su čamili pod otomanskom i habzburškom okupacijom” – KAD su to Habzburzi dominirai Srbijom? Ako se broje Srbi u okviru te monarhije, onda Srbima i danas dominiraju Austrija i Nemačka – gastarbajtera koliko ‘oćeš…

  • Peragenije, u tekstu se lepo kaže da srpske države nije bilo i da je na institucionalnom nivou postojala samo SPC a ona je, zajedno sa svojim narodom, bez svoje države. čamila i pod Otomanima a i pod Habzburzima. Toliko je jasno. A poređenje te situacije iz prošlih vekova sa savremenim gastarbajterima 21. veka, nema veze s vezom!

   • Mile, Srbi su među Habzburzima bili GOSTI – IZBEGLI iz stare Srbije. Ne možeš goste (tj., izbeglice) smatrati autohtonima, inače bi to moglo da se primeni i na gastarbajtere. Jasnije sada? 🙂

    MANJE površni u ovim stvarima su Englezi, kao i uvek: u jednom kvizu, pogađa se ko je prava ličnost za koju se svi učesnici izdaju – a u pitanju je bio mladi princ od Jugoslavije, najstariji sin prestolonaslednika, princa Aleksandra. PITANJE (po izbeldelom sećanju): “Koliko dugo su Habzburzi dominirali Srbijom?”. Takmičari mlate k’o po samaru. ODGOVOR (voditeljka): “NIKADA!”.

 4. Nije to baš i netačno da predsednik Vlade može bolje da zna šta je puni život i njegova muka ako ima svoju decu u ovoj državi, pa ih s mukom podiže, pa ih šalje u školu, pa brine kako će deca proći u putu do škole i nazad, da li će moći da ih obuče, obuje, nahrani i vaspitava. Ako je neko u tome pošten i uspešan, naravno da će imati bolje kvalifikacije da domaćinski brine o državi i narodu. Teže će te probleme razumeti i rešavati neko koga ne zanima ni rađanje dece i ko uživa samo u tome da opšti s osobama istog pola. Takav treba da bude preveliki genije da bi razumeo i rešavao probleme naroda i države.

 5. sve je orkesrirano od strane vatikana ( malo ‘v’ ) preko nacističke tvorevine- nemačke,kolonizatora,engleske,francuske,koje i danas imaju kolonije…licemeri !
  -Crkvu treba podržati,jer je vekovima Crkva bila vodilja i svetlo na kraju tunela,nemojmo se poneti lažima ,đavo je odličan režiser !

  • Sve je tako,i jos…
   Zasto Crkva cuti,cega se plasi?
   Zasto ne kaze,NARODE,OVAKO NE VALJA.
   Zasto SABOR SPC NE KAZE:VLAST NE VALJA I KVIT!
   Zasto cute?
   ODE KOSOVO,ODE SVE…
   USTASKA OKUPACIJE SRBIJA ULAZI U FINALNU FAZU-
   FAZU DA NAS ZA.EBAVAJU…DOK NAS UNISTAVAJU.
   Gradimo fontanu,preplacujemo 10 puta,jer je placena skoro 2 miliona evra(?!),a moze da se nadje za 200.000 evra…
   MALO LI JE,obicne cevi I neki programski blok…KOD KINEZA…
   STA TO RADI NIKOLIC,STA SE TOLIKO ZVALAVE SA KINEZIMA (zasto bednu fontanu,ako mora da se napravi,ne ugovore?)…
   OSIM,AKO SVI TI “LIDERI” NISU OBICNA BAGRA,ODAVDE,DO MOSKVE,VASINGTONA I PEKINGA.
   PRIPADNICI PRASECIH BRIGADA…
   UMESTO DA SE ZA 2 MILIONA EVRA,OGRADIMO ZICOM NA JUGU,OD SKORE NAJEZDE ISLAMISTA…DA POJACAMO VOJSKU…
   Ustaski glasnogovornici kazu u Beogradu… “SRBIJA JE PRIMILA 7.000 MIGRANATA,SVE JE POD KONTROLOM”???
   POSTOJI RAZREZ U EU,ko koliko prima…kada sam analizirao brojke,velicinu zemlje,broj stanovnistva,SRBIJA BI TREBALA,AKO MORA,POSTO JE POD USTASKOM OKUPACIJOM,DA PRIMI NAJVISE 3.500 MIGRANATA.
   Tri hiljade,pet stotina!
   NI JEDNOG VISE!!!
   (INACE,KOJI CE NAM…ONI,NE ZNAMO,ALI POD USTASKOM OKUPACIJOM MORA,JEL?)
   Spanija,koja ima oko 6 puta vise stanovnistva,treba da primi oko 6 puta vise od te cifre,od 3.500,ali,DO OVOG MOMENTA NISU PRIMILI NI PAR STOTINA.
   I nema setanja po Spaniji,nego u stacionar-logor,dok ti se papiri ne rese…
   A ne kako Vucic kaze-NEKA IDU GDE HOCE,po Srbiji?
   STA JE BRE TO?
   USTASKI SMRADOVI U BEOGRADU SE HVALE-7.000 HILJADA I SVE JE POD KONTROLOM.
   Prvo,LAZU,ima ih sigurno duplo…
   Ali…7.000X10 evra dnevno za migranta=70.000 evra dnevno.
   Imaju bolju pomoc,nego srpski radnici…preprodaju hranu,BIZNIS…
   ALI USTASE NAD SRBIJOM CE RECI-“NO PASA NADA”!
   70.000×365=25.550.000 evra godisnje.
   MI TO PLACAMO,HEJ!
   Lazu da to EU placa…EU salje nesto,ovi to pokradose…
   A ima ih vise,eno ZA.EBAVAJU NAS,klanjaju pred decom,pred turistima,NA KALEMEGDANU…
   DAKLE,OVAJ USTASKI NACIN VLADANJA (KOJI JE SAMO ZAMENIO KOMUNISTICKI NACIN VLADANJA),KOJI SE ODVIJA NA SMENU,ZADNJIH TACNO 99 GODINA,OD FORMIRANJA PRVE “JUGOSLAVIJE”…MORA DA SE ZAUSTAVI.
   A ustasa nije samo sta rezimski “analiticari “kazu,pa napadnu (SAMO) Srbljanovic…koja grozote izgovara o Republiici Srpskoj,SVETOJ ZEMLJI KAO KOSOVO I METOHIJA,natopljene srpskom krvlju…zrtava ustaskog genocida.
   Ustasa je I Ceda Jovanovic,jer prica o RS kao ustasa…
   USTASA JE “neolider” ,vajni apartcik,SASA JANKOVIC,KOJI 10 DANA PRED IZBORE,U KAMERU,SMIRENO KAZE:”ZA MENE JE U SREBRENICI BIO GENOCID,KAKO KAZE HASKI TRIBUNAL”???
   On tacno zna zasto to kaze,ON RACUNA NA USTASE SVIH BOJA DA GA IZGLASAJU…
   I formiraju mu POKRET…
   TEK DA ZAJASI SRBIJU…SA BRNABIC,VEROVATNO…
   A ONE USTASE ,IZ ZAGREBACKO-BRISELSKE CENTRALE,VEC SU ZABORAVILE VUCICA,IMAJU ONI 3 GARNITURE SLEDECIH VLADARA,PRIPREMLJENIH…KOJI CE PERFEKTNO SPROVODITI KOMUNISTICKO/USTASKU VLAST NAD SRBIMA I SRBIJOM.
   To sto je HRVATICA Brnabic zavrsila 5.beogradsku gimnaziju,ne znaci nista…
   OSIM NASEG ZAMAJAVANJA.
   I ONA CE BITI PREDSEDNIK VLADE?
   Pa ta prica da je lezbejka,SAMO JE SKRETANJE PAZNJE,BACANJE PRASINE U OCI,CIST MARKETING-IZAZIVANJE SUPROTNIH REAKCIJA…
   DA U NAMA POBUDI I ODBRAMBENI REFLEKS…
   DA JE BRANIMO…
   DA JE IZABEREMO!
   Kada cujes da je Hitler bio peder,odmah ti ga je nekako zao…to je to.
   DA ZABORAVIS KO JE ZAPRAVO HITLER.
   Nisu Brnabic I Hitler,isto,ALI JE MEDIJSKA STRATEGIJA – ISTA.
   A SPC treba da zna-GOSPODO,NEMA VISE VREMENA,NI MESEC DANA!
   PA VI KAKO HOCETE.

 6. Kaze MAJK :
  “Nisu Brnabic i Hitler, isto, ALI JE MEDIJSKA STRATEGIJA – ISTA.”

  Ma slusaj Majk, ti si genije, ja ti se divim. Uspeo si da u jednom kratkom komentaru nabrojis sve nase neprijatelje : Vatikan, Nemacka, ustase, Evropa, komunisti, USA, siptari, muslimani . . . Jankovic, Brnabic i Hitler.

  Majk, ako nas povedes u rat, ja sam uz tebe.
  Za nebesku Srbiju !

  • Jesam li ti rekao,da se nosis…zaboravila si,jel?
   TVORE.
   Gde sam ja rekao da je “Brnabic neprijatelj”?
   ZLOTVORE.
   Tacno sam rekao sta mislim I tacno,kako jeste.
   A mozda su to tvoji PRIJATELJI,kako ih nabroji:
   ” Vatikan, Nemacka, ustase, Evropa, komunisti, USA, siptari, muslimani . . . Jankovic, Brnabic i Hitler”.
   USTVARI,TO SU TACNO TVOJI PRIJATELJI.
   ZATO PLJUJES PO SRBIJI.

 7. Bože mili čuda velikoga, kada se na Vidovdanu sleže realpatriotska vojska! Dva srpska junaka bez mane i straha Drago i Brano, kao mrtva straža, isukaše svoje oštre kompjuterske “mačeve” i zautočiše svom snagom na neprijatelje Svete Srpske pravoslavne crkve i Nebeskog naroda i sasjekoše ih na buljuke.
  Nebeski narod Serblji i njihova otadžbina ne mogu propasti jer na braniku Srpstva stameno stoji Mesija KaliNero i autori, novoveki Obilići, koji dotuku neprijatelje koje propusti Mesija, jer ih ne stigne posjeći.

  • Naturenaje mantra “da nije Vucica propali bi”. Nije mi jasno kako Vucicu nije jasno da se od mnogo mleka dobije proliv. Vucic je samo malo “utegao” Srbiju. Sredjivanje drzavne kase – nova oooogromna zaduzenja. Zaposljavanje? Klasicno robovanje, a uz ogromne subvencije. Kosovo? 10 puta gore nego sto je bilo, predao je sve sto je bilo ostalo.

   Imamo fontanu, tornjeve arpaske, 100 km autoputa….pa kakavje to uspeh? Dug je porastao skoro 2 puta. Da je drzava subvencirala mala preduzeca bil bi vise radnih mesta i bila bi nasa, srpska. Kosovo je predato do kraja….u cemu je uspeh Vucica? Klasicni medijski spinovi.

   Sta briga Srbina da li dobija penziju MANJU tako sto Jura uplati porez, ili tako sto drzava posudi. Ionako je posudila, dala Juri, a Jura uplatio malo nazad.

   Tacno je da Fiat zaposlljava par hiljada, ali koliko je para drzava dala, Srbija od fiijata nema nista. Vucic fura sistem koji jede sam sebe. Sta ima Srbija od bivseg JATa? Nista. Par miliona a dala drzava 10 puta vise. S tim da je vrednost samo nekretnina astronomska. Vuciceva ekonomija je manipulacija brojkama i medijski spinovi. Ovim tempom da Srbija ide, da se “razvija” za 20 godina bice plata 800 eura. Sta briga ikoga da li se vozio Er Srbijom ili Aeroflotom ili Lufhanzom, bitno da se vozis jeftino. Vucic je obuzdao anarhiju i uveo Vucarhiju, ali na istom ubitacnom ekonomskom sitemu.

   Posudis milijardu od MMF, das Juri i Jurama, i onda oni uplate malo nazad, ostalo iznesu iz Srbije, daju po 300 evra ROBLJU, daju malo u kasu Vucicu nazad, a kad saberes, napravis racunicu – MINUS.

   MMF da prolaznu ocenu, dobijes nove pare i tako u krug.. Dug astronomski raste, srpska imovina astronomski prelazi u tudje ruke, plate su PREmale. Sta imas? klasicnu laz! Laz liberala. To je kao da sadis dudove a nadas se viljamovki. I kazes kako si lepo posadio, potkresao….jesi, ali sta ces da beres?

   JEDINI razlog za eventualnu nadu, i ja se nadam, kod Vucica jeste: geopoliticka situacija je losa, ekonomija je unistena, i Vucic bira da malo sredi i ojaca zemlju, da bi napravio zaokret…..ako je tako, postujem. Mada moze to i drugacije, niko ga nece bombardovati. Ako Siptari zakavgaju – super! Eto ti povoda da udjes sa vojskom. Naravno da NATO nece ni mrdnuti. Rusi i Kinezi kao poslodavci nisu bolji od Amera….rob ostaje rob. Dakle nije vazno cije investicije, nema napretka. Treba menjati sistem, socijal-kapitaliza. Nemci su, bre, poceli da uvode radnicko upravljanje u kompanijama. Nisu vlasnici ali upravljaju….a kod Vucica kake u pelene na traci.

 8. U ovoj situaciji,jedino racionalno resenje jeste,da predsednik vlade bude Ivica Dacic.
  Prvo,to ne zato,sto nema boljih,vec zato sto ima gorih,a namecu se kao “kandidati”.
  Drugo,to je spas za Vucica,jer je njegova koalicija u stanju raspadanja,svi ga napustaju…od Ilica,Draskovica I ostalih…do Dacica,Palme,ako izabere neku “nestranacku” licnost…
  Trece,to je spas Za Vucica,a mozda malo I za Srbiju,jer je Dacic jedini sa Trampom “na ti”,poznaju se,razgovarali su kada je Dacic kritikovan od americke administracije,zasto se sastao neformalno sa biznismenoom Trampom…
  U (ne)uslovima,kada Vucic,u svom nepredvidivom I neobjasnjivom maniru,pred izbore u Americi kaze,”NAVIJAM ZA HILARI KLINTON,ZATO STO SAM PAMETAN …I kada je kanjon Kolorada mali seoski potok,prema PERSONALNOM ANIMOZITETU PREDSEDNIKA TRAMPA PREMA NJEMU,PREMA VUCICU,time Srbija ima strasnu stetu,na zalost…Dacic je makar mali montazni viseci most na tom neobno velikom raskolu…
  DA SE PREMOSTI,STA SE PREMOSTITI MOZE.

 9. S obzirom da je SPC dozvolila potapanje Valjevske Gracanice, podrzava ovu olosku vlast da cerupa ovu drzavu uzduz i popreko, pljacka narod kao niko do sad, rasprodaje zemlju po Vojvodini, odrice se Kosova i imala bih jos da nabrajam…ne vidim sto im je Brnabic najveci problem? U SPC koliko vidim postoji veliki problem licemerja! Bolje stanite uz narod koji nema da jede nego sto komentarisete gluposti! Sramota, nemate veze vise ni sa Bogom a ni obrazom!

  • Maro, šta si to pobrkala? SPC PRODAJE zemlju…?! I to u, tzv., Vojvodini – štagod to značilo? Sva srpska crkvena imovina razdeljena došljacima u Srbiju, zarad bratstva i jedinstva, to NIKO nije takao od TitE naovamo, a sada, OPET, SPC kriva? Je l’ to neki živčani kratak spoj?…

   • Procitaj malo bolje, nisam rekla da SPC rasprodaje zemlju, nego ne reaguje na ono sto radi vlast, pa nabrajala… U cemu je problem sa Vojvodinom, sto tzv..? Kakve veze sad crkveno zemljiste ima sa bilo cim? Poradi na svom fokusu i koncentraciji i razmisli malo o napisanom.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here