Анђелковић: У Берлину се ништа неће десити

Поделите:

Он истиче да је косовско питање и на “европској сцени битно питање” и да Меркел и Макрон желе да покажу да имају иницијативу

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оценио је у Новом дану да се на састанку политичких лидера Западног Балкана у Берлину 29. априла „ништа неће десити“.

„Берлински скуп је заправо предизборни скуп. Ангела Меркел и Емануел Макрон га организују, по мом дубоком уверењу, у контексту избора за Европски парламент, да покажу да имају иницијативу“, сматра он.

Анђелковић каже да је косовско питање и на „европској сцени битно питање“ и да Меркел и Макрон желе да покажу да имају иницијативу с тим у вези.

„Охрабриће их да постоји европска перспектива и изнеће нацрте или смернице. То за нас није повољно. Поновиће да нема промене граница, да је потребна нормализација која подразумева да ми третирамо Косово као државу, Србија то не може да прихвати“, каже он.

Анђелковић верује да ће представници Србије поновити став да је компромис „услов за било шта друго“. „А компромис можемо да прочитамо као поделу Косова“, сматра Анђелковић и подсећа да је председник Србије Александар Вучић рекао да нема решења без компромиса и да не треба ништа очекивати од скупа.

Према мишљењу Анђелковића, Вучић иде на састанак са руским и кинеским председником да би ојачао позицију и послао Немачкој, Француској и другим европским силама поруку да „нисмо сами“.

„Немогуће је да се потпише споразум ни сада ни у октобру. Нама нико сада ништа прихватљиво неће понудити, а с друге стране, кад би Србија и прихватила нешто сада, играла би на карту оних снага у Европи које можда изгубе. Мислим да је за нас најбоље да се не замерамо, да дођемо на такав скуп и изнесемо свој став, да гледамо да нас олуја европских избора мимоиђе па ћемо видети шта после“, каже он. Анђелковић такође сматра да је садашњи, бриселски формат за преговоре, исцрпљен.

 

Извор Н1

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here