Ангела Меркел: Брегзит и избор Макрона променили су мој поглед на ЕУ

Поделите:

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас, обраћајући се гласачима уочи савезних избора, да су одлука Британије да напусти ЕУ и избор Емануела Макрона за председника Француске променили њен поглед на блок оценивши да је вредно борити се за јачу Европу.
Коментари немачке канцеларке, које је изнела у говору у немачком одмаралишту Цингст два месеца уочи савезних избора, наглашавају њену одлучност да продуби европске интеграције уколико буде добила четврти мандат, оцењује Ројтерс.

Наводећи да је чланство у ЕУ једна од највећих снага Нермачке, Меркел је рекла да су прошлогодишња одлука Британије да напусти ЕУ и избори у Француској и Холандији, на којима су проевропске партије поразиле популистичке кандидате, променили њену перспективу.

– За много људи, укључујући мене, нешто се променило када смо видели да Британци желе да оду, када смо бринули због исхода избора у Француској и Холандији- рекла је Меркел.

Она је признала да је ЕУ далеко од савршене и да понекад има превише бирократије у Бриселу.

– Али смо схватили у протеклих неколико месеци да је Европа више од само бирократије и економске регулативе, да Европа и заједнички живот у ЕУ имају некакве везе са ратом и миром, да би деценије мира након Другог светског рата биле потпуно незмисливе без ЕУ- додала је Меркел, на шта су окупљени регаовали аплаузом.

Она је нагласила да су бројни људи у прошлости узимали ЕУ и њене предности “здраво за готово”, као што су слободе говора, вероисповести и путовања.

– Немате све то у многим деловима света. И зато је вредно борити се за такву Европу. Зато је на једном од наших плаката написано: Уколико је Европа јачца, онда ће Немачка бити јача. То је директно повезано- поручила је Меркел.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here