Ангела Меркел испраћена десетоминутним овацијама

Поделите:

Шездесетчетворогодишња Меркел била је на ивици суза, када су је партијске колеге поздравиле десетоминутним овацијама прећеним узвицима: “Данке Ангие”

Ангела Меркел поздрављена је громогласним аплаузом њених партијских колега, пошто је одржала емотиван говор на крају осамнаестогодишњег руковођења Хришћанско-демократском унијом (ЦДУ) рекавши, између осталог, да је била почаствована што јој је служила.

Шездесетчетворогодишња Меркел била је на ивици суза, када су је партијске колеге поздравиле десетоминутним овацијама прећеним узвицима: “Данке Ангие”. Присутни су и држали транспаренте на којима је писало: “Хвала шефице за 18 година вођства”, пренео је Гардијан.

„Имам осећај захвалности, била ми је велика част. Сада је време да отворимо ново поглавље”, рекла је Меркел.

У свом обраћању, Меркелова се осврнула и на све снажнију десницу АфД, рекавши да је оно што карактерише демохришћане јесте да се од других разликују, али никада никог не изопштавају.

“Ми демохрићани се понекад свађамо, али никада не сејемо мржњу против других или понижавамо друге људе”, нагласила је она додајући да ЦДУ увек служи грађанима Немачке.

Поводом лоших резултата у истраживањима, Меркелова је апеловала на страначке колеге да ЦДУ покаже шта зна.

“Наша ЦДУ је данас другачија од оне из 2000, и то је добро. ЦДУ 2018. има право да гледа у будућност новим “главама”, структурама, али уз исте вредности које заступа”, рекла је Меркел.

Она је, уједно, бранила све мере које је предузела за време вођења странке, указујући посебно на укидање војне обавезе и увођења “Хартз ИВ” социјалне помоћи.

Према њеним речима “Хартз ИВ” је био прави одговор на пет милиона незапослених.

“Подржали смо праву реформу”, нагласила је Меркелова.

Kада је реч о укидању војне обавезе истакла је да се ради о исправном кораку, који је јасан одговор на промењено међународно безбедносно стање.

Меркелова је говорила и о свом уздржаном стилу вођења објаснивши да се, тамо где је партија очекивала оштар одговор, радије “борила флоретом или ћутала”.

“Знам да сам искушавала ваше живце тиме”, рекла је она.

Оценила је да је скупштина странке шанса за постављање смерница за снажнију ЦДУ.

Гласање за наследника Ангеле Меркел заказано је данас касније и названо је једним од најважнијих тренутака у последњих 50 година, не само за партију, него и за будућност Немачке.

 

Nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here