Angela Merkel ispraćena desetominutnim ovacijama

Podelite:

Šezdesetčetvorogodišnja Merkel bila je na ivici suza, kada su je partijske kolege pozdravile desetominutnim ovacijama prećenim uzvicima: “Danke Angie”

Angela Merkel pozdravljena je gromoglasnim aplauzom njenih partijskih kolega, pošto je održala emotivan govor na kraju osamnaestogodišnjeg rukovođenja Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU) rekavši, između ostalog, da je bila počastvovana što joj je služila.

Šezdesetčetvorogodišnja Merkel bila je na ivici suza, kada su je partijske kolege pozdravile desetominutnim ovacijama prećenim uzvicima: “Danke Angie”. Prisutni su i držali transparente na kojima je pisalo: “Hvala šefice za 18 godina vođstva”, preneo je Gardijan.

„Imam osećaj zahvalnosti, bila mi je velika čast. Sada je vreme da otvorimo novo poglavlje”, rekla je Merkel.

U svom obraćanju, Merkelova se osvrnula i na sve snažniju desnicu AfD, rekavši da je ono što karakteriše demohrišćane jeste da se od drugih razlikuju, ali nikada nikog ne izopštavaju.

“Mi demohrićani se ponekad svađamo, ali nikada ne sejemo mržnju protiv drugih ili ponižavamo druge ljude”, naglasila je ona dodajući da CDU uvek služi građanima Nemačke.

Povodom loših rezultata u istraživanjima, Merkelova je apelovala na stranačke kolege da CDU pokaže šta zna.

“Naša CDU je danas drugačija od one iz 2000, i to je dobro. CDU 2018. ima pravo da gleda u budućnost novim “glavama”, strukturama, ali uz iste vrednosti koje zastupa”, rekla je Merkel.

Ona je, ujedno, branila sve mere koje je preduzela za vreme vođenja stranke, ukazujući posebno na ukidanje vojne obaveze i uvođenja “Hartz IV” socijalne pomoći.

Prema njenim rečima “Hartz IV” je bio pravi odgovor na pet miliona nezaposlenih.

“Podržali smo pravu reformu”, naglasila je Merkelova.

Kada je reč o ukidanju vojne obaveze istakla je da se radi o ispravnom koraku, koji je jasan odgovor na promenjeno međunarodno bezbednosno stanje.

Merkelova je govorila i o svom uzdržanom stilu vođenja objasnivši da se, tamo gde je partija očekivala oštar odgovor, radije “borila floretom ili ćutala”.

“Znam da sam iskušavala vaše živce time”, rekla je ona.

Ocenila je da je skupština stranke šansa za postavljanje smernica za snažniju CDU.

Glasanje za naslednika Angele Merkel zakazano je danas kasnije i nazvano je jednim od najvažnijih trenutaka u poslednjih 50 godina, ne samo za partiju, nego i za budućnost Nemačke.

 

Nedeljnik

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here