АНТО НОБИЛО: Хрватска ће трпети финансијске последице хашке пресуде

Поделите:

Део хашке пресуде шесторици босанских Хрвата, у којем је потврђена једна од теза из оптужнице о удруженом злочиначком подухвату у којем је учествовао и хрватски војни и политички врх, посебно је проблематичан за Хрватску. Може ли тај део пресуде имати и конкретне финансијске и правне последице за Хрватску, „Јутарњи лист“ питао је адвоката Анту Нобила.

Хашка пресуда не доноси аутоматски лоше финансијске и правне последице за Хрватску. Међутим, она је основа на темељу које породице жртава наведених у пресуди могу пред општинским судовима у Хрватској да покрену поступке за накнаду штете и сасвим је извесно да ће, на темељу хашке пресуде, те поступке и добити, пише Јутарњи лист.

На истоветан начин и породице хрватских Срба чији су ближњи убијени као жртве ратних злочина, а за које је судски доказано да су их починили припадници Хрватске војске и полиције, након правоснажне пресуде о ратним злочинима остварују право на накнаду штете.

Те пресуде за накнаду штете, према досадашњој пракси хрватских судова, а на темељу становишта које је заузео Врховни суд, износе око 220.000 куна за убијеног члана породице, објашњава адвокат Нобило.

Он сматра да је готово сигурно да ће и породице бошњачких жртава које су наведене у хашкој пресуди истрајати у тужбама против Хрватске и и тражити накнаду штете.

„Хашком пресудом је доказано да је ХВО био продужена рука Републике Хрватске и под надзором и командом хрватског политичког и војног врха, па ће се злочини које су припадници ХВО-а починили у БиХ у индивидуалним одштетним захтевима третирати као да су их починили припадници Хрватске војске“, појашњава Нобило.

Треба, међутим, имати на уму, напомиње Нобило, да је и пре данашње пресуде Хашког суда, Хрватска практично признала ХВО као своју војску јер је припадницима ХВО-а признала право на пензије из хрватског буџета, а породицама страдалих припадника ХВО-а право на накнаде.

Хрватска се, истиче Нобило, сада мора суочити с последицама неких лоших одлука свог војног и политичког врха, као што се сваки човек на индивидуалној равни понекад мора суочити с последицама сопствених поступака.

На питање отвара ли пресуда Босни и Херцеговини могућност да тужи Хрватску и затражи плаћање ратне одштете, Нобило каже да о томе у овом тренутку не би желио да спекулише.

„Односи Босне и Херцеговине и Хрватске су, тврди, сложени и вишезначни. Они су имали различиту динамику постојала су раздобља кад је ХВО одиграо неспорну позитивну улогу за БиХ, поготово 1994. и 1995. кад је учествовао у ослободилачким акцијама, или 1992, кад је ХВО имао одбрамбену улогу јер Алија Изетбеговић још није био спреман за рат, Армије БиХ није било. Но, најгоре раздобље деловања ХВО-а и Туђманове политике према БиХ је током девет месеци 1993. Треба такође имати на уму да је сваки метак који је с хрватске и бошњачке стране испаљен у БиХ прошао кроз Хрватску, као и да је Хрватска збрињавала стотине хиљада избеглица из БиХ. Дакле, у случају такве тужбе Хрватска не би била без аргумената“, тврди Нобило.

Најгори учинак ове пресуде биће, тврди загребачки адвокат, тај што ће је и хрватска и бошњачка страна користити у дневнополитичке сврхе.

„Пресуда, нажалост, неће бити искоришћена као повод да хрватска страна изрази искрено жаљење због жртава. Бошњачки политичари ће вероватно пресуду покушати да искористе у политици према Хрватима. Све некад зараћене стране укопане су у својим позицијама и постале су таоци ратних политика. Ми у Хрватској смо постали таоци Туђманове политике и мита о томе да је Хрватска настала у рату, иако је настала одлуком Сабора о независности. Успостављају се ‘државне истине’ о рату, сетимо се само саборске Декларације из 2000. у којој стоји да је Хрватска и у БиХ водила оабрамбени рат. Те ‘државне истине’ се онда понављају као ‘мантра’ и постају национални мит па се готово нико више не усуди да слободно мисли и да на ствари гледа својим очима“, тврди Нобило.

Истиче да га пресуда шесторици босанских Хрвата није изненадила.

„Ко год је хтео да рационално гледа на ствари и хрватску политику према БиХ – није изненађен пресудом“, каже Нобило.

РТС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here