Арапи власници 12.000 хектара земљишта у Србији

Поделите:

Kомпанија за производњу житарица Елите Агро ЛЛЦ регистрована у Абу Дабију, преузела је недавно 100 одсто власништва у АЛ Раwафед Холдингу, чиме је након спајања, арапска компанија постала власник 12.000 хектара ораница у Србији и ушла у групу водећих домаћих земљопоседника, објавила је Нова економија.

Kако је недавно објављено у решењу о концентрацији две компаније које је издала Kомисија за заштиту конкуренције Србије, главни конкурентни Арапа су сада Матијевић Аграр са око 30.000 хектара, МK Група Миодрага Kостића са око 25.000 хектара, ПKБ недавно продат такође арапској Ал Дахри са око 18.000 хектара, Алмех са 15.000 хектара и Делта Аграр Мирослава Мишковића са око 12.000 хектара.

Kомисија је дозволила концентрацију уз образложење да то неће значајно утицати на тржишно учешће две компаније, у сегменту три главна производа. Те податке је Kомисији доставила компанија Елите Агро.

Елите Агро је на српском тржишту 100 одсто власник компаније Yуго Еллите Агро која власник Зобнатице из Бачке Тополе.

Ал Раwафед у Србији је заједничка компанија Владе Србије и истоимене арапске компаније која је формирана неколико месеци пре него што је Влада Србије 2014. са арапском компанијом склопила посао о продаји више српских пољопривредних комбината. Овај аранжман је претходно био планиран са такође арапском компанијом Ал Дахра, али је из непознатих разлога пребачен на Ал Раwафед.

Ал Раwафед је српској јавности позната и по томе што је постала власник војног добра Моровић у Kарађорђеву за које наводно није платила ни динар закупа држави Србији, наводи Нова економија. Према истраживању Инсајдера, у послу са том компанијом, само на једном поседу у Kарађорђеву, држава је претходне три године имала и до шест пута мање приходе него док је тим земљиштем управљало Министарство одбране.

АЛ Раwафед Србија на око 10.400 хектара бави се претежно узгајањем пшенице, кукуруза, сунцокрета и соје, од чега је 2.586 хектара сопственог земљишта, а остало земљиште се користи по основу уговора о пословно-техничкој сарадњи и путем уговора о закупу, наводи се у решењу Kомисије.

Jуго Елит, преко Зобнатице, обрађује 1.600 хектара земље.
Нова економија

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here