Арапски капитал у суседству гомила пољопривредно земљиште; већ су трећи по величини

Поделите:

С власништвом над 12 тисућа хектара пољопривредног земљишта у Војводини, твртка Ал Раwафед Холдинг под контролом капитала из Уједињених Арапских Емирата један је од три највећа земљопосједника у Србији, објавио је портал Нова економија. Према истоме извору, остала два највећа земљопосједника су твртке под контролом највећих српских индустријалаца Петра Матијевића и Миодрага Kостића.

У орбиту значајнијих власника пољопривредног земљишта у Србији Ал Раwафед Холдинг лансирао је уговор с Владом Србије из 2014. о заједничком улагању у аграр. Двије уговорне стране направиле су заједничку твртку у којој је, према подацима Нове економије, недавно стопостотно власништво остварила компанија Елите Агро ЛЛЦ из Абу Дхабија.

Будући је Елите Агро ЛЛЦ од прије власник дијела пољопривредног земљишта у Војводини, преузимањем Ал Раwафеда Елите је остварио уђел на тржишту којег је морала одобрити тамошња Kомисија за заштиту конкуренције. Споменута твртка из Абу Дхабија добила је потребну дозволу антимонополске комисије с образложењем да спајање неће довести до претежитог утјецаја Ал Раwафеда на цијене пшенице и још неких житарица.

Према подацима Нове економије, Ал Рафаwед на око 10.400 хектара у Војводини узгаја пшеницу, кукуруз, сунцокрет и соју, од чега је 2.586 хектара у власништву твртке, а остало је у закупу или у неком другом аранжману. Портал напомиње да је Влада Србије партнерима из УАЕ препустила и војно добро Моровић покрај Kарађорђева по врло повољним, али и нетранспарентним увјетима за Ал Рафаwед.

Одлучујући о концентрацији насталој промјеном власника Ал Рафаwеда, Kомисија за заштиту конкуренције изашла је с подацима да твртке под контролом Петра Матијевића, познатијег као ‘краља меса’, користе око 30 тисућа, а твртке Миодрага Kостића, развиканог као ‘краљ шећера’, око 25 тисућа хектара пољопривредног земљишта.

Да је плодна земља у сусједној држави атрактивна за арапски капитал, свједочи и продаја компаније ПKБ с припадајућим правима на 18 тисућа хектара земљишта, твртки Ал Дахра, чијем је власнику такођер сједиште у УАЕ. У Хрватској се улагања шеика из УАЕ засад спомињу само у некретнинском бизнису, односно око градње загребачког ‘Манхаттана’ на мјесту садашњег Велесајма.

Индекс. хр

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here