ARHIEPISKOP KLIMENT: U SLUČAJU PREDAJE POČAJEVSKE LAVRE DRŽAVI, POSTOJI OPASNOST OD ISELJAVANJA BRATIJE I ZATVARANJA MANASTIRA

Podelite:

Odluka vlade Ukrajine o predaji kompleksa objekata Sveto-Uspenjske Počajevske lavre u Ternopoljskoj oblasti Kremenec-Počajevskom nacionalnom parku na kraju može postati najnegativnija stranica u crkveno-državnim odnosima. Ovo mišljenje je u sredu u razgovoru s dopisnikom TASS-a izrazio predsednik Sinodalno-informacionog odeljenja Ukrajinske Pravoslavne Crkve arhiepiskop Kliment.

„Počajevska lavra u toku svoje viševekovne istorije nikad nije bila muzej, u manastiru su uvek živeli monasi, i čak ni za vreme sovjetske vlasti progonitelji nisu uspeli da isteraju i isele monahe i da preuzmu ovo zdanje. Zbog toga neki novi pokušaji i pretnje po postojanje manastira izazivaju krajnju nedoumicu,“ – istakao je on. Predstavnik UPC je naglasio da je „Gospod uvek čuvao lavru, pod pokrovom Majke Božije monasi su obavljali svoja bogosluženja i Gospod je kaznio sve one koji su imali pretenzije prema ovom manastiru.“

Arhiepiskop se nada da se ovo „bezakonje“ ipak neće desiti, jer će u suprotnom slučaju „to biti najnegativnija stranica u crkveno-državnim odnosima“. Po njegovim rečima, postoje pretpostavke za ovakav negativan razvoj događaja. „U kontekstu svega što se danas dešava u zemlji, i u kontekstu pritiska koji se vrši na sveštenoslužitelje, na episkope i na naše vernike, mogu se očekivati različiti raspleti ove situacije,“ – smatra portparol UPC. Između ostalog, on je istakao da je „rukovodstvo Počajevske lavre već saopštilo da se na sve pravnike, advokate i registratore koji sarađuju s manastirom vrši pritisak, da se sprečavaju u obavljanju profesionalne delatnosti, a registrator koji je obavio zakonite radnje (u vezi sa preuknjižavanjem objekata – prim. TASS) danas nema pristup državnom registru.

Arhiepiskop Kliment je izjavio da UPC preduzima potrebne pravne radnje za rešavanje problema. Po njegovim rečima „nastala situacija zahteva pravnu ocenu činjenice mešanja države u poslove Crkve“.

Situacija u vezi s lavrom

Kabinet ministara Ukrajine je prošle srede Kremenec-Počajevskom nacionalnom parku predao kompleks objekata Sveto-Uspenjske Počajevske lavre u Ternopoljskoj oblasti, koji su pripadali Ukrajinskoj Pravoslavnoj Crkvi.

Kompleks crkvenih objekata je 2003. godine na inicijativu Viktora Janukoviča, tadašnjeg premijera zemlje, bio predat Ukrajinskoj Pravoslavnoj Crkvi. Dana 15. novembra 2018. godine policija Ternopoljske oblasti je pokrenula krivični postupak zbog sumnje da je niz objekata lavre nezakonito predat UPC na korišćenje. Kasnije je Ministarstvo pravde Ukrajine poništilo državno preuknjiženje crkvenih objekata zbog navodnog „nepoštovanja zahteva važećih zakona“. Predstavnici UPC su izjavili da ovakva odluka Ministarstva pravde ne lišava Crkvu prava da koristi manastire, istakavši da postupci vlasti mogu dovesti do nestanka monaštva na zapadu zemlje.

Ruska Pravoslavna Crkva je, sa svoje strane, izrazila zabrinutost zbog mogućeg početka progona protiv sveštenoslužitelja i monaštva kanonske Crkve, kao i sve veće napetosti u zemlji.

Sa ruskog Marina Todić

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here