Архитекте које су радиле Трг: “Под стресом смо због бурног реаговања јавности, али стојимо иза пројекта”

Поделите:

За Недељник први пут сада говоре архитекте према чијем пројекту је рађен Трг републике, али и њихове колеге. Сви су сагласни да би Трг био другачији да су архитекте биле укључене извођачки пројекат – а нису. Зорица Савичић и Зоран Дмитровић, који су “нацртали” нови трг, кажу да су у ситуацији да “не могу да буду ни срећни са радом који су смислили, исцртали и урадили, због реакција јавности”.

“Срећни смо што је то све урађено и изведено, али смо и под јаким стресом услед бурног реаговања јавности. Али, ако ћемо професионално о Тргу – то је то и није много одступило од онога што је предвиђено конкурсним решењем. Тргови једноставно тако изгледају и то је наш ауторски став”, кажу архитекте Зорица Станичић и Зоран Дмитровић.

Објашњавају да је њихов рад победио на међународном јавном конкурсу, према одлуци међународног жирија. Kонкурс је био објављен, јаван, ишло се на јавну расправу, тако да изведено решење Трга републике није изненађење шта ће ту да се ради:

“Није постојала никаква критика у том тренутку. Што се тиче концепта, ми и даље као аутори стојимо иза тога јер сматрамо да је то трг какав је малтене типичан, класичан трг. Од самог почетка је имао у свом концепту празнину која се коментарише. Тај трг је неутралан, отворен простор, што би трг, мислимо, и требало да буде. Мислимо да садашња јавна полемика није изазвана само око решења, већ неким другим стварима.”

Ипак, и они признају да би неке ствари урадили другачије да су били укључени у извођачки пројекат.

“Начелно и са становишта концепта, изведено решење је спроведено. Ми нисмо били део извођачког пројекта, што је такође једна од великих тема о којима би требало разговарати. Извођачки пројекат је радио ЦИП и апсурдно је према нашем закону и изван било које европске праксе да аутори не настављају да раде на свом пројекту. Са нашег становишта је то у ствари главна тема реконструкције Трга републике која се отворила, питање јавних набавки, положај аутора јер смо ми у фази израде извођачког пројекта постали консултанти. Нисмо имали прилике да урадимо извођачки пројекат, јер бисмо доста ствари урадили на другачији начин. Просто, то није било у нашим рукама. Цена извођачког пројекта је испод један одсто од целе инвестиције, што је недовољно (минимум је пет до осам одсто) јер за тај новац не можете да урадите квалитетан пројекат. Kод нас се пројекат ради кратко, а рецимо у Јапану се ради две године, а радови трају три месеца. Kод нас је обрнуто.”

А шта би све урадили другачије, кажу: “Доста ствари бисмо урадили другачије – детаље, урбану опрему, систем одводњавања, расвету… То је све позиционирано како треба, али наш став је да на Тргу републике не бисмо никада експериментисали са неким решењима која нису проверена до сада у пракси. Сматрамо да је Трг републике и по својој форми некако класично решење и те ствари бисмо урадили на стандардан, класичан начин и тешко да бисмо се определили за линеарне системе за одводњавање, другачије бисмо урадили расвету са неким професионалним консултантима за расвету.”

 

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here