Аркана хапсили због Милошевића, ево за кога је радио

Поделите:

Жељко Ражнатовић, командант Српске добровољачке гарде (СДГ), осамдесетих година је радио за црногорску тајну службу, открива Курир након увида у досије српске Државне безбедности (ДБ) о Аркану!

Како се наводи у том документу из 1991. године, Аркана су Црногорци ангажовали да буде провокатор на одређеним митинзима, а на једном од скупова грађана је чак био и ухапшен, и то ни мање ни више него због слике Слободана Милошевића.
Близак са Хрватима

– ДБ располаже непровереним информацијама из марта 1989. да је Ражнатовића мобилисао начелник ДБ Црне Горе Кековић (иза кога су наводно стајали представници највиших државних и партијских руководстава Хрватске, Словеније, Црне Горе, а донекле и Војводине) да путем разних провокација и узвикивањем парола непријатељске садржине доведе до јавне осуде скупове солидарности са Србима и Црногорцима, јер скупови почињу да наилазе на све већи одјек у јавности и све више утичу на друштвена кретања – пише у документу ДБ и додаје се:
– Тако је Ражнатовић с групом криминалаца почео да обилази све веће скупове и митинге, прикључивао се маси настојећи да буде у првим редовима и да узвикивањем неприхватљивих парола још потакне на иступе које би забележили представници средстава јавног информисања. Наводно у том циљу присуствовао је митинзима солидарности у Новом Саду и на оба митинга у Титограду.

Митинг солидарности

У белешци Државне безбедности до које је дошао Курир пише и да је с истим циљем Аркан учествовао и на митингу солидарности у Београду 1988. године, као и на спонтаном београдском митингу студената крајем фебруара 1989. године, када је „у радничком оделу у првим редовима носио велику слику Слободана Милошевића“:

– Када је Ражнатовић покушао са сликом да се попне на коња пред Скупштином СФРЈ, примећен је од људи из безбедности, који су га ухватили и након установљавања да је наоружан пиштољем „валтер ППР“, привели га у ГСУП, где је задржан до касно увече.

Подсетимо, Курир је у јучерашњем броју објавио детаље из белешке да је Аркан са свега 15 година силовао девојку, а две покушао да силује. У „евиденцији специјализираних извршилаца“ он се водио као обијач и разбојник, а био је познат по надимцима Аркан, Хибрид и Бомбона, наводи се у досијеу Државне безбедности (ДБ) о Аркану из 1991. године!

Био слаб на новац и накит
ЗЛАТАРА ПРЕВАРИО ЗА ДИЈАМАНТСКИ ПРСТЕН ОД 50.000 $

Државна безбедност у досијеу открива и како је Аркан средином осамдесетих на превару наводно узео новац и дијаманте од једног златара.

– Дана 5. марта 1985. Боривоје Поповић, златар, поднео је кривичну пријаву против Ражнатовића јер му је наводно на превару узео 1.600 америчких долара и прстен са шест дијаманата, вредан 50.000 долара. Наиме, Поповић је наведени новац и прстен наводно дао Ражнатовићу да би му овај помогао да добије дозволу за отварање златаре у Београду – пише ДБ и додаје да је Аркан касније тврдио да никада није узео новац и накит од Поповића.

ЧИЊЕНИЦЕ

• Аркан рођен 1952. у Словенији, а одрастао у Београду
• Био познат и по надимцима Бомбона и Хибрид
• Због кривичних дела подношено више кривичних пријава против њега
• Као малолетник био у васпитном дому
• ДБ открива да је са 15 година силовао девојку; пре тога имао и два покушаја силовања
• Кривична дела чинио и широм Европе
• Деведесетих предводио добровољце у рату у СФРЈ
• Био на Интерполовој потерници
• Био власник ФК Обилић

Божидар Спасић потврђује
СРПСКИ ДБ ГА ПРЕУЗЕО КАСНИЈЕ

Бивши оперативац ДБ Божидар Спасић потврђује за Курир да је Аркан радио за црногорску службу:

– Жељко Ражнатовић је по пореклу био Црногорац, то је занимљиво, и онда је у једном тренутку ступио у контакт с црногорском службом безбедности. Српска служба га је користила касније, тек кад је био зрело лице с тим неким криминалним миљеом. Наравно да ће ДБ да користи такве људе за одређене операције.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here