Арно Гујон Почасни витез Љубичева

Поделите:

Традиционалним, свечаним дефилеом улицама Пожаревца почеле су 55. Љубичевске коњичке игре, које је отворио Никола Селаковић, док је престижну титулу Почасног витеза добио познати хуманиста Арно Гујон као први странац са овим одличјем.

Витешка знамења – плашт, сабљу и повељу, уручио му је градоначелник Пожаревца, Бане Спасовић, уз громогласан аплауз бројне публике.

Отварајући овогодишње Игре, Никола Селаковић генерални секретар председника Републике Србије, истакао је задовољство боравком у Пожаревцу.

-Задовљство ми је што, у својство изасланика председника Републике Србије, данас могу да будем овде са вама, у нашем дивном Браничеву, у нашем Пожаревцу. Месту где се чува стара српска традиција витештва заоденута у ново савремено рухо. У месту у коме је обележено 300 година великог европског мира, који је склопљен и који је смирио велике и непомирљиве сукобљене силе. Имате ви Пожаревљани итекако са киме да се подичите. Данас су неки од историјских ликова и домаћини овог дивног и великог славља и скупа. Попут легендарног команданта гвозденог пука Миливоја Стојановића Брке, човека који је ратовао раме уз раме са великим војводом Мишићем, и када имате такве претке, онда није ни чудо што можете да имате овакве потомке и овакву дивну традицију. Сваког ратника је красио успех у боју, а замислите тек шта вам доноси успех у вишебоју. То је управо оно што негују Љубичевске коњичке игре, рекао је Селаковић.

-Част ми је што сам, заједно са свима вама, сведок израстања ове позаревачке манифестације у српску манифестацију. Она је то заправо, по својој суштини, одувек и била али визијом нашег државног врха и пажњом која је од њега добила, можемо рећи да ће Љубичевски вишебојци и витезови у годинама које су пред нама бити у свету познати као појам и симбол нераскидиво везани за Србију, рекао је између осталог градоначелник Бане Спасовић.

У дефилеу су, поред учесника вишебоја, чланова Kоњичког друштва „Kњаз Михајло“, бројних фијакера са познатим личностима из историје, учествовала и деца из Српских енклава на Kосову, као и ученици генерација из пожаревачких школа.

Централна личност дефилеа је био Пожаревљанин, поморски Ђенерал Илија Гојковић, кога је тумачио глумац Иван Вучковић.

Организациони одбор је одлучио да сав приход од продатих улазница буде дониран за помоћ спских енклава на Kосову.

Свечаном дефилеу присуствовали су амбасадор републике Алжир и дипломатски представници других земаља.

У оквиру отварања овогодишњих Игара, одржан је концерт Жељка Јоксимовића.

 

данас

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here