Асанж: Да ли је Никола Саркози одговоран за Гадафијеву смрт?

January 17, 2015 - Paris, France: Nicolas Sarkozy, President of Union for a Popular Movement, receives new adherents at the movement's headquarters., Image: 215642345, License: Rights-managed, Restrictions: No publication in France, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Polaris
Поделите:

Асанж је скренуо пажњу на текст који је објавио британски Дејли мејл, а у ком се наводи да је Гадафија убио припадник француске тајне службе, према наредби тадашњег председника Француске

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж се запитао да ли је бивши француски председник Никола Саркози одговоран за смрт “крунског сведока” Муамера ел Гадафија, пренео је Б92.
Он је истакао и да те тврдње, које су први пут у јавност доспеле 2012. године, треба да буду поново проверене после недавног отварања истраге против Саркозија.
Асанж је скренуо пажњу на текст који је објавио британски Дејли мејл, а у ком се наводи да је Гадафија убио припадник француске тајне службе, према наредби тадашњег председника Француске.
“Мотив је био да Гадафи буде уклоњен како не би био испитиван због наводних сумњивих веза са Саркозијем. Раније га је француски председник називао “братским лидером”, а говори се и да је добио милионе од либијског лидера како би финансирао своју председничку кампању 2007. године. Са Гадафијем је био близак и бивши британски премијер Тони Блер и ту је било приче о великом новцу”, наводи се у тексту.
Дејли мејл је тада писао да су британски и француски “војни саветници” били у Либији током преврата у ком је убијен Гадафи, а привремени председник Владе Либије Махмуд Ђибрил је рекао да се један страни агент умешао меду револуционаре како би убио Гадафија.
“Од почетка НАТО офанзиве на Либију, коју је подржавала и Саркозијева власт, Гадафи је претио да ће открити све детаље њиховог односа. Саркози је имао сваки разлог да ућутка Гадафија, што је брже могуће. Он је лоциран тако што је упраћен његов разговор са сиријским лидером Башаром ел Асадом”, писао је италијански дневник Kоријере дела Сера.

 

 

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here