АТАК НА ДРЖАВУ: Оскрнављен мурал херојима са Кошара у Краљеву

Поделите:

Мурал посвећен бесмртним херојима са Кошара осликан на атлетском стадиону у Краљеву, оскрнављен је синоћ, потврдио је за Спутњик Војислав Вукашиновић, председник Удружења ратних војних инвалида, учесник битке на Кошарама који у тој бици био рањен у главу 17. маја 1999. године.

Он додаје да је полиција јутрос била на лицу места и извршила увиђај.

„Ово је, по мени, удар на државу. Ово није удар на нас нити на те момке који су осликани на муралу, истинске и бесмртне хероје. То је лично моје мишљење, а то мишљење дели и доста мојих сабораца“, истиче Вукашиновић.

У присуству представника локалне самоуправе, војске, полиције, Жандармерије, државних и градских институција, ратних ветерана, њихових породица и удружења, на Дан пробоја солунског фронта и Дан српског јединства, слободе и националне заставе, у Краљеву је откривен мурал посвећен херојима са Кошара, настрадалим борцима са територије Краљева и целе Србије у ратним сукобима код ове карауле на Проклетијама.

На иницијативу овдашњег Удружења ратних војних инвалида, на муралу дугачком 25 метара на спољном зиду реконструисаног Атлетског стадиона крај Ибра као знак спомена и сећања налазе се ликови трагично настрадалих учесника битке на Кошарама – Милосава Јовшића и Неџада Билаловића из Краљева, Срђана Кошанина из Ушћа на Ибру и Нинослава Војводића из Пећи.

Према Вукашиновићевим речима, цртање мурала завршено пре седам, а осликавање је трајало 60 дана. Иако је мурал оскрнављен ноћ уочи свечаног откривања, церемонија је одржана управо да би доказали непознатим починиоцима „да су поново убили те људе који су 1999. погинули на Кошарама“.

Церемонија свечаног откривања мурала почела је извођењем химне Србије коју је отпевало дете из музичке школе. Програм је водио градски већник за културу.

„Деца бесмртних хероја који се налазе на муралу свечано су га открила, а онда су представници свих градских, војних и других институција и учесника битке на Кошарама положили по једну ружу поред мурала“, каже наш саговорник.

У наставку програма одрецитоване су песме „Вила са Кошара“ и „Хероји са Кошара“.

Церемонији свечаног откривања мурала присуствовали су и тадашњи командант штаба 63. падобранске бригаде Видоје Ковачевић са још двојицом његових војника, пуковник Љубинко Ђурковић, командант одбране Кошара, као и представници добровољаца, граничара, Петог батаљона војне полиције и 125. моторизоване бригаде.

rs.sputniknews.com
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here