Атеисти Србије траже да верници плате цркви порез а црква држави

Поделите:

Атеисти Србије су предложили увођење црквеног пореза по угледу на начин на који се то ради у Немачкој, где се за цркве и верске заједнице издваја осам или девет одсто бруто плате за сваког запосленог који се изјаснио пред пореским органима као верник

Удружење грађана Атеисти Србије затражило да држава обавеже СПЦ да плаћа порез, а вернике да плаћају црквени порез од својих зарада.

Подсетили су да Српска православна црква из буџета Србије добије годишње око седам милиона евра, и то од свих грађана Србије, без обзира на то да ли су верници или нису.

“Позивамо државу да опорезује и у систем ПДВ-а уведе црквене послове, као и то да уместо издвајања из буџета који пуне сви грађани Србије, верским заједницама омогући далеко лукративнији порез који би добијале редовним одвајањем од плата сопствених верника. То су најбоље и најправедније тековине савременог света, ком и сами ваљда тежимо”, навели су Атеисти Србије у саопштењу.

Атеисти Србије су предложили увођење црквеног пореза по угледу на начин на који се то ради у Немачкој, где се за цркве и верске заједнице издваја осам или девет одсто бруто плате за сваког запосленог који се изјаснио пред пореским органима као верник.

Навели су да би на тај начин Српска православна црква прикупила далеко више новца него што га добија данас од државе и прикупља на венчањима, крштењима и сахранама, уз услов да је тачан податак СПЦ да у Србији има 95 одсто верника те цркве.

“Па у чему је проблем? Kо би се при чистој свести, да не кажемо и при здравој памети, одрекао тако баснословног богатства? Највероватније је проблем у томе што када би неко и предложио, па онда и увео такав порез, напрасно би се испоставило да у целој Србији нема ни 5.000 верника СПЦ који су спремни да плате порез за матеру цркву”, оцењује се у саопштењу.

Атеисти Србије су оптужили СПЦ да “игра на сигурно, па добија седам милиона евра из буџета сваке године, не плаћа порез и добија небројене привилегије у обрадивој и грађевинској земљи, некретнинама и услугама од државе”.

Позвали су власти да новац прикупљен увођењем цркве у систем ПДВ-а буде искоришћен за куповину неопходне медицинске опреме за државне болнице и за опремање вртића и школа.

Поделите:

1 коментар

  1. По њиховој логици атеисти исто као и они у Немачкој који нису у брачном односу требају да плаћају порез. Плаћања пореза по том закону обахватило би вернике свих цркава па зашто и ћафири (неверници) остану ван закона!?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here