Атентатор на Ђинђића пуштен на слободу!

Поделите:

Жељко Тојага (47) звани Жмиги, бивши припадник “Црвених беретки”, изашао је јуче из затвора, јер је одслужио затворску казну од 15 година, због покушаја убиства премијера Зорана Ђинђића код “Београдске арене” 21. фебруара 2003. године!

Kако медији сазнају, Тојага је око 14 сати напустио пожаревачки затвор “Забела”, у којем је боравио од 2007. године када је био осуђен.

“Њега су на затворској капији дочекали пријатељи, који су га одвезли аутомобилом. Нико од њих није крио задовољство, па ни сам Жмиги, који је коначно, после толико година, дочекао слободу”, каже извор.

Није силазио с Kопаоника Тојага је на суђењу изјавио да није учествовао у атентату на Ђинђића, наводећи да од 16. до 21. фебруара 2003. није „силазио с Kопаоника”. На суђењу је показао и новинарску фотографију реконструкције покушаја убиства премијера код Хале „Лимес“, тврдећи да „зољом“ није могуће гађати аутомобил у покрету са бочне стране. Такође, он је на суду тврдио да никада није видео Душана Спасојевића званог Шиптар, да не познаје чланове земунског клана и да једино зна Милорада Улемека Легију.

Жељко Тојага, познат и као “доктор за зољу”, жељно је чекао слободу, а последњих пет година писао је молбе и жалбе за условни отпуст, али је био упорно одбијан.

“Надлежни нису желели да га пусте на слободу пре истека целе затворске казне, иако је још у априлу 2013. стекао услов за превремено пуштање на слободу, пошто је тада одслужио две трећине казне. Сада је коначно одужио свој дуг и слободан је човек”, каже саговорник.

Иначе, Тојага је последње четири године боравио у полузатвореном делу “Забеле” и редовно је добијао слободне викенде, које је користио за дружење са супругом и децом.

“У почетку је био у строже чуваном делу казамата, али је добрим владањем стекао услов за премештај у полуотворени део, у којем је имао слободније кретање. Редовно је обављао своје затворске обавезе. Тако је неко време одржавао воду, косио траву и слично”, објашњава саговорник и додаје да је Тојага други припадник “Црвених беретки”, који је одслужио затворску казну и нашао се на слободи.

Пре њега је 2013. из затвора у Сремској Митровици изашао Саша Пејаковић Пеле (41), који је одслужио осам година затвора због помагања Ђинђићевим убицама.

Подсетимо, Жељка Тојагу је 23. маја 2007. веће Специјалног суда осудило на 30 година затвора, али му је Врховни суд касније преполовио казну. У образложењу судске одлуке било је наведено да је Тојага учествовао само у покушају убиства премијера Зорана Ђинђића код тадашње Хале „Лимес” на Новом Београду, када је са Звезданом Јовановићем (52) “зољом” требало да пуца на премијера. Међутим, од тога су одустали јер би, како је Звеки наводно рекао, “то био масакр”.

АЛО

Поделите:

1 коментар

  1. Књигу ТРЕЋИ МЕТАК нико не спомиње, а тамо је много тога објашњено. Званична верзија приче је потпуно доведена у питање, а њоме и правни систем Србије. Ја заиста не знам шта се дешава са знањем у овој земљи, на стотине доктора права и правника и нико да одреагује на аргументе из те књиге. Суђење столећа у Србији је лажирано, како онда да верујемо у неке мање важне процесе!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here