Аустрија је прва земља која поред мушког и женског препознаје још четири пола

Поделите:

Аустрија је прва земља на свету која је званично омогућила својим грађанима да се на питање пола ком припадају декларишу у шест различитих категорија. На тај начин интерсексуалним особама је званично признат статус. Активисто подржавају ову одлуку, али упозоравају да питање једнакости још није решено јер у добром делу случајева морате да добијете потврду од лекара.
У Аустрији од сада можете да се декларишете као мушко, женско, флуидни пол, отворени пол, интерсексуални или да се уопште не изјасните. Kако преноси qуеер.де интерсексуалне особе које нису при рођењу уписане било као мушко или као женско, могу једноставно да промене свој статус. Они који су пак у књиге рођених уписане под одређеним полом морају да добију мишљење лекара о развоју њиховог пола пре него што на папиру могу да га званично промене и то је део који критикују активисти. Kако сматрају, интерсексуалне особе су на овај начин и даље дискриминисане.

Kо су интерсексуалне особе

У класичној медицини особама се на рођењу додељује пол, мушки или женски, засновано на хормонима и хромозомима и физичком изгледу. У случају интерсексуалних особа пол се не може одредити на основу изгледа у том класичном смислу јер оне имају карактеристике и мушког и женског пола.

Често се дешава да се тек у периоду пубертета открије да особа има полне органе који су карактеристични за други пол.

Процена је да је око 1,7 одсто светског становништва рођено овако.

noizz

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here