Аустрија преломила – иде путем САД и Мађарске

Поделите:

Аустријска влада је саопштила да неће потписати глобални пакт о промовисању безбедне и уредне миграције, наводећи забринутост за национални суверенитет.

Kонзервативни канцелар Себастијан Kурц је прошлог децемба дошао на власт у коалицији с националистичком и антимигрантском Слободарском партијом. Аустрија тренутно председава Европском унијом а Kурц је спречавање нерегулисаних миграција поставио као приоритет.

Пакт је усаглашен у јулу али није правно обавезујућ. Требало би да буде формално усвојен на састанку у Маракешу 11. и 12. децембра.

Аустријска државна агенција је пренела да су Kурц и вицеканцелар Хајнц-Kристијан Штрахе рекли да Аустрија неће потписати документ ни послати званичног представника у Маракеш. Kао разлоге су, поред осталог, навели бојазан од могућег губљења разлике између легалних и нелегалних миграција.

“Миграција није и не може бити људско право. Нико не може добити право на миграцију због климе или сиромаштва”, рекао је Штрахе, лидер Слободарске партије.

У септембру 2016. су 193 чланице УН, међу којима и САД, усвојиле декларацију у којој се наводи да ниједна земља не може сама да се избори с међународним миграцијама и сагласиле се почну процес који је довео до усвајања глобалног пакта.

Међутим, САД су прошлог децембра обуставиле учешће у преговорима, наводећи да су бројне одредбе документа “у нескладу с имиграционом и избегличком политиком” владе председника Доналда Трампа.

У јулу је повлачење најавила и Мађарска, а шеф дипломатије Петер Сијарто је тада рекао да је пакт противан мађарским интересима јер, иако има неке позитивне циљеве, попут борбе против трговине људима, сматра миграције незаустављивим и позитивним феноменом који заслужује подршку.

 

Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here