Аустријска полиција ухапсила 30 исламиста

Поделите:

Аустријска полиција спровела је данас прије подне акцију у четири покрајине против особа и удружења који подржавају Муслиманско братство и Хамас.

Државно тужилаштво у Грацу наложило је истрагу против 70 осумњичених, те је усљед те акције спроведен претрес 60 станова, кућа, пословних простора и простора удружења.

Усљед претреса 30 особа је лишено слободе, односно привредени су на хитно саслушање.

Тужилаштво Грац навело је да води истрагу против више од 70 осумњичених и више удружења и предузећа, због сумње терористичког удруживања, финансијрања тероризма, удруживања против безбједности земље, те криминалне организације и прања новца.

Указано је да ова акција нема никакве везе са терористичким нападом у Бечу од 2. новембра, већ се ради о акцији која је резултирала на основу свеобухватне и интензивне једногодишње истраге.

– Дјелујемо против криминалних, екстремистичких организација пуном снагом и свим могућим средствима правне државе – нагласио је министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер.

Он је пренио да је интензивним радом полиције успио ударац против плодног тла екстремизма.

Министарка за интеграцију Сузане Раб рекла је да се ради о веома важном ударцу против екстремистичких идеологија.

– Овом акцијом против Муслиманског бдраства показујемо да водимо озбиљну борбу против радикалних, екстремистичких идеологија. Нећемо допустити да се Аустријом шире екстремистичке идеологије – поручила је она.

Указала је да је и из угла интеграције веома опасно ако се утицај политичког ислама из иностранства, преко удружења као што су Муслиманско братство досеже до Аустрије.

Акција полиције спроведена је на истоку и југоистоку Аустрије.

Иначе акција је почела око пет ујутро, а у њој је учестовало око 100 чувара реда.

Операција полиције у покрајинама Беч, Штајерској, Доњој Аустрији и Корушкој, током које су заплијењени електронски уређаји, али и документи, окончана је око 8.30 обавјештава ТАНЈУНГ.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here