Аустријски медији: Хрватска не пријављује прави број оболелих од корона вируса

Поделите:

Аустријски медији наводе и да је мали број тестираних разлог за званично ниске бројке заражених у Хрватској

Аустријски медији пишу данас о могућности да Хрватска не пријављује прави број оболелих од корона вируса због туристичке сезоне и истичу да се туристи на Јадрану заражавају, а да се тестирају тек по повратку кући.

Бечки дневници „Пресе” и „Клајне цајтунг” објавили су текст дописника за Балкан Томаса Росера у којем се подсећа да је једно путовање аустријских матураната у Хрватску завршило самоизолацијом.

„Једанаест од 18 матураната из немачког места Донздорф, које је на ‘парти плажи’ на Пагу довела једна путничка агенција из Хамбурга, позитивно је у међувремену на корона вирус. Још 50 особа њихових контакта се зноји у карантину усред лета”, наводи се у тексту.

Истиче се да је „све више повратника из Хрватске позитивних на корону”, на шта је упозорила и немачка Агенција за здравље (Гесундхеитсамт).

Наводе, међутим, да се у Хрватској не може приметити никаква паника око короне, а преноси хрватски портал Индекс.

Саркастично се, кажу, само констатује да се од почетка месеца број заражених креће између „завидно ниских 24 до 86 нових случајева у дану”, док је званични број умрлих такође веома низак.

Како је могуће имати масовни туризам и држати епидемију корона вируса под контролом, пита се аутор текста у листу „Пресе” преноси Танјуг.

Наводи се још да у Хрватској тренутно борави више од 660.000 туриста „са свих страна света”, који су остварили 1,8 милиона ноћења, како је недавно објавио и Индеx.

Помиње се и да је Јадролинија увела додатне линије како би одговорила на повећани број туриста, док се локални медији питају јесу ли службене бројке „фризиране”.

Аустријски медији наводе и да је мали број тестираних разлог за званично ниске бројке заражених у Хрватској, те подсећају да то често помиње и српски председник Србије Александар Вучић.

Додају и да број позитивних на корона вирус уочљиво пада од средине јула, али није ствар само тестова него и чињенице да туристи у Хрватској бораве недељу или две па не добију симптоме док су на одмору, па се њихови позитивни тестови региструју у њиховој домовини, у којој се тестирају по повратку са одмора.

Хрватској помаже и то што има пуно апартмана, што „побољшава епидемиолошку ситуацију на Јадрану”, јер се тако вирус теже шири, пишу аустријски медији.

Указују да хрватски „парти туризам” није јако изражен и заправо је ограничен на Паг.

Закључују да хрватски епидемиолози такође упозоравају да су ноћни клубови потенцијална жаришта па се подузимају и нове мере.

 

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here