АУСТРИЈСКИ ПОЛИТИЧАР: Херта Милер је позната по антисрпским ставовима

Поделите:

Када сте гост у једној страној земљи не може се на тако провокативан начин, без поштовања, домаћин колективно окарактерисати као ратни злочинац, оцијенио је функционер Социјалдемократске партије Аустрије Давид Штокингер поводом ставова нобеловке, њемачке књижевнице Херте Милер на Београдском сајму књига.

„Као неко ко је заинтересован за политички развој у нашем сусједству, које обухвата, за нас Аустријанце и регион бивше Југославије, који је годинама у тим земљама, посебно у Србији и Црној Гори лично и политички добро умрежен, редовно читам српске медије. Моји пријатељи и ја установили смо да се такозване западне замисли о вриједностима и политичка гледишта у све већој мјери у Србији без питања и критике преузимају“, навео је Штокингер у ауторском тексту за франкфуртске „Вести“.

„Како, ако није тако, једна особа, као што је њемачка добитница Нобелове награде за књижевност Херта Милер, на београдском Сајму књига може добити платформу за један прворазредни скандал? Херта Милер је и до сада већ много година била позната по својим антисрпским ставовима“, истиче аустријски политичар.

„Херта Милер је, у оквиру једне манифестације, коју је суорганизована Амбасада Њемачке, позвана у Југословенско драмско позориште како би разговарала о својим књижевним дјелима и да из њих чита, а она је ту прилику истористилка за своје политички пледоаје, у којем је Србији и српском народу приписала једину кривицу за ратове усљед распада Југославије. Српски народ има кривицу и са том истином мора Србија данас да живи. Поред тога, да је то историјски нетачно, и само преношење вјештачки креиране једностране НАТО и ЕУ пропаганде 90-тих, то је, према мом мишљењу, и злоупотреба гостопримства“, нагласио је он.

Штокингер пита ста заправо стоји иза овог скандала?

„Треба оно, што је кроз пропаганду, медије, али и преко многих умјетника и интелектуалаца током 90-тих дефинисана ‘истина’ сада да као ‘истину’ прихвати коначно и Србија“, подвлачи млади аустријски политичар.

„Овде је ријеч о духовној хегемонији. Срби треба коначно да признају да су ратни злочинци и схвате да морају дозволити да буду „европеизовани“ и „демократизовани“. То је наравно апсурд, јер свако, ко се објективно информише зна да је истина ван ‘црно бијелог приказа’ изгледа другачије. Због тога овдје имамо посла са правом провокацијом, ако се узме у обзир, да је госпођа Милер грађанка једне НАТО државе, која је директно била учесник у рату и која је супротно међународном праву „у првим редовима“ у једном нападачком рату бомбардовала, наступила у главном граду некада нападнуте земље“, сматра он.

„Она је подржавала НАТО агресију већ 1999. Очигледно да и интелектуалци нису поштеђени резистентношћу на учење. Не треба тражити од госпође Милер никакву сензибилност. Она јасно зна шта чини и каже. Рат се догодио тек прије пар година. Овдје је још једном империјална духовна хегемонија, под плаштом културе, ширена, а одговорни у Београду требало би да стварно размисле да ли ће убудуће особе као Херту Милер позвати на тако важне традиционалне манифестације као што је Сајам књига у Београду“, закључио је Штокингер.

 

 

Танјуг
Поделите:

1 коментар

  1. Da Srbija treba da se “evropeizira” to je apsolutno tačno, a da je ova kuja (koja je “dobitnik Nobelove nagrade za književnost”) u pravom smislu glupača i prava kučka to se videlo u Beogradu na sajmu knjiga, ako neko nije verovao eto ona je pokazala da taj “Nobel” nije nikakav prestiž i veoma često se politički manipuliše sa tom nagradom, tako da ga i idioti dobijaju, To je slučaj sa ovom kujom ali i sa Barkom Obamom!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here