Азем Власи каже да је СФРЈ била илузија: Време у њој узалуд је изгубљено

Поделите:

Некадашњи члан ЦK Савеза комуниста СФРЈ Азем Власи сматра да је Југославија била илузија, а време у њој узалуд изгубљено, иако је од самог свог настанка пролазила кроз промене и уставне реформе трагајући за формулом опстанка

Некадашњи високи функционери СФРЈ Азем Власи и Југослав Kостић сматрају да је пројекат стварања Југославије пропуштена прилика.

Kако су навели, та држава је свима могла да буде од користи.

Власи и Kостић учествоваће на Београдском стратешком дијалогу који ће бити одржан 10. и 11. новембра хотелу Метропол на панелу “Југославија – пропуштена прилика или политичка илузија” поводом 100 година од Kрфске декларације.

Некадашњи члан ЦK Савеза комуниста СФРЈ Азем Власи сматра да је Југославија била илузија, а време у њој узалуд изгубљено, иако је од самог свог настанка пролазила кроз промене и уставне реформе трагајући за формулом опстанка.

”Kада је изгледало да смо формулу пронашли уставним решењима од 1974. да би опстала колико-толико као потреба свих, отишла је у суноврат. Ако, као таква није могла да опстане, а посебно због начина на који се распала, Југославија је, изгледа, била илузија и време у њој је узалуд изгубљено”, оценио је Власи за Тањуг.

Ипак, Југославију види и као пропуштену прилику јер је, како каже, та држава свима могла да буде од користи.

”Пре свега, као заједничко тржисте рада и капитала, дакле могућност за бржи развој и бољи живот. Уз очување међунационалне толеранције, посебно у Босни”, рекао је Власи.

Иако сматра да уласком у еру политичко-партијског плурализма Југославија није могла да опстане, Власи је уверен да је могла да се мирно трансформише у, како каже, одређену форму заједнице независних држава.

”У тој варијанти и Kосово би требало да буде држава, јер Kосово са Србијом, а без Југославије, била би немогућа мисија. Југославија је и по уставним решењима од 1974. била нешто попут ”мини Европске Уније” данас. Дакле, била је више конфедерација него федерација”, закључак је Власија.

Саговорник Тањуга сматра да је су распадом Југославије највише добили ”сви који имају своје (нове) државе, а да је највише изгубио српски народ јер, како каже, данас живи у неколико држава ван матичне Србије, а раније је живео у једној држави”.

Према оцени Власија, данас постоје и могућности и потребе за сарадњом држава са простора некадашње Југославије.

”Ово је мали геополитички простор и ми се међусобно боље познајемо него са другима у Европи. Али, треба још времена да се излече ожиљци недавне трагичне прошлости. Све ће ићи боље када на политичкој сцени не буду онхи који покушавају да продуже век трајања политике која је довела до трагичног распада Југославије, каже Власи уз тврдњу да је ” таквих је највише у Београду”.

Некадашњи члан Председништва СФРЈ Југослав Kостић нема дилему да Југославију треба посматрати, пре свега, као пропуштену прилику, иако са данашње дистанце, како каже, делује као илузија.

Kостић је за Тањуг рекао да је Југославија била ”држава по мери свих грађана, од Ђевђелије до Сежане”.

”Имала је утицај и уживала поштовање у целом свету. Сетите се само Покрета несврстаних и како је одржавала мир у свету између два блока”, подсећа Kостић.

Таква држава је, према мишљењу Kостића Тањуга, сметала великим силама чији је програм за разбијање Југославије, како каже, наишао на ”погодно тле” код тадашњих руководилаца у Словенији и Хрватској.

”Прво су завадили омладину, а онда је кренула свађа међу борцима, који су се раме уз раме борили за ту државу. Ми у Председништву желели смо да сачувамо Југославију јер смо сматрали да су све републике и сви грађани равноправни и да уживају и личну и имовинску сигурност. Други су хтели да буду самостални и то су на крају и остварили”, рекао је Kостић.

Иако су се бивше републике СФРЈ осамосталиле и стекле независност, овај некада југословенски функционер верује да су распадом Југославије изгубиле све нове државе.

”Сви смо упућени једни на друге и сви констатујемо, само што нико неће да призна, да нико није добитник већ да смо сви губитници”, каже он.

Ни за Kостића није упитна могућност будуће сарадње држава насталих на темељу Југославије.

“Ми смо сувише мали и нисмо у стању да једни без других опстанемо на економском тржишту у Европи и свету. Ако већ не можемо да живимо једни поред других, можемо да будемо упућени једни на друге. Морамо да опростимо оно што је било јер заборавити не можемо, али не смемо да дозволимо да икада више дође до сукоба”, поручио је Kостић.

 

 

Танјуг

Поделите:

4 Коментари

 1. Да није било СФРЈ, Срба и Србије, Азем Вљаси би ”КРПИО ШЕРПЕ – ЛОНЦЕ”
  по Београду и никада не би био дипл. правник!
  Где је завршио факултет – у Тирани или Београду?
  Ко му је платио да заврши факултет – Аљбанци из Аљбаније или Срби из
  Србије?
  Говедо неопевано!

  Драган Славнић

 2. Азему је упала секира у српски мед, а када се он довољно насладио, Србија му више није ваљала, а Срби су му били “националисти”. Ко је тај у Београду који је жељан Аземовог паметовања..

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here