Хрвати: Четник Вучић прети због ратне одштете: Хрватска може пуно изгубити

Поделите:

СРПСКИ предсједник Александар Вучић и декларирани четник, којег је хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић недавно позвала у службени посјет Хрватској, данас је у Београду примио еуропског повјереника за проширење Јоханнеса Хана. Том приликом Вучић је новинарима одговарао на питања о скорашњем посјету Хрватској.

“Да сам на Пленковићевом мјесту, не бих покретао то питање”
Рекао је да га је запрепастило то што је премијер Андреј Пленковић покренуо питање ратне одштете.

“Да сам на његовом мјесту, то питање не бих покретао. Бојим се да Хрватска по питању ратне одштете не само да не може добити ништа, него може много тога изгубити. То је све што бих рекао у овоме тренутку. Иначе, то бих могао поткријепити тисућама разноврсних и веома тешких аргумената”, рекао је Вучић.

Говорио је и о могућим проблемима приликом уласка Србије у ЕУ због неријешене границе с Хрватском и Босном и Херцеговином.

Вучић је рекао како су “Бошњаци имали своје захтјеве”, а кад је Србија прихватила те приједлоге и када их је он “дочекао с папиром – тада им ни то што су сами тражили није било довољно”.

“Границу с Хрватском да и не спомињем”, додао је Вучић.

Још 2000. причао о дијеловима Хрватске као српским земљама

Подсјетимо, 12. овог мјесеца у дводневни посјет Хрватској, на позив Колинде Грабар-Китаровић, требао би у Хрватску стићи човјек који је још 2000. године говорио да су “Карловац, Вировитица и Огулин су српске земље”, о чему смо писали прије неколико дана.

Индекс је прије тједан дана подсјетио и на Вучићев посјет 1995. године када је свега неколико мјесеци прије Олује, у Глини поздрављао “јуначки народ” који се побунио против “усташке власти”.

С Ханом о уласку Србије у ЕУ

Сажимајући разговор с Хахном, предсједник Србије рекао је како, послије анализе стратегије ЕУ-а, 2025. година Србији не значи јамство, али је “важна као потицај грађанима да знају да смо радили битне ствари, да смо учинили много тога важног, иначе не бисмо били на путу ка ЕУ-у”.

Подсјећајући како је од почетка процеса еуроинтеграција “прошло 18 година”, Вучић је нагласио како у међувремену многа важна питања нису покренута.

“Ушли смо 2014. у економске реформе, извлачећи земљу из банкрота, донијели смо закон о раду, успјели смањити незапосленост, успјеле су реформе и фискално консолидирање и уређивање јавних финанције… Нешто смо направили и на подручју владавине права, али доста тога нисмо и морамо још много тога направити”, рекао је Вучић.

Србијански шеф државе метафорички је оцијенио како препреке пред Србијом нису лаке. “Пред нама је Хималаја”, рекао је Вучић.
Повјереник ЕУ-а за проширење и сусједску политику Јоханнес Хан поручио је у сриједу у Београду да је Србија први пут добила временски оквир за приступање ЕУ-у и да треба искористити ту пригоду, а србијански предсједник Александар Вучић оцијенио је да 2025. није јамство за придруживање Унији, али је “снажан потицај” Србији у процесу еуроинтеграција.

Високи еуропски дужносник допутовао је у посјет Београду само дан након усвајања нове стратегије проширења ЕУ-а, а на заједничкој тисковној конференцији послије разговора који су с предсједником Србије трајали сат и пол, за свој долазак рекао је како “није случајан” и да “показује посвећеност приступању ЕУ-у”.

“Шанса је у рукама Србије”

“Први пут је Србија добила индикативан датум и у том смислу има реалну перспективу у ЕУ-у и јединствену прилику то искористити”, рекао је Хан.

“Шанса је у рукама Србије и она то треба искористити… То је најбоља прилика и најбоља перспектива за грађане Србије”, нагласио је Хахн, побројивши да, међу осталим, слиједе промјене на плану владавине права и правосуђа те осталих права, али да те промјене не смију бити “само на папиру”.

Хахн је поновио досад више пута изречено упозорење Бруџеллеса да ЕУ “неће увозити билатералне спорове”, што за Србију значи рјешавање косовског проблема.Еуропска унија, рекао је Хан, очекује да Србија “ријеши и примијени правно обвезујући споразум о стабилизацији с Косовом”.

“Направит ћемо све што можемо како бисмо помогли”, рекао је Хан, нагласивши како се то, међу осталим, односи и на “рјешавање, прије свега, пограничних питања са сусједима”. Додао је да охрабрује дијалог Србије и Хрватске у интересу стабилности у регији.

Међу првим резултатима који се од Србије очекују је и “пуна нормализација односа с Косовом”, рекао је Хан, похваливши Вучића за “храброст да покрене унутарњи дијалог” о Косову, те нагласио како се тај проблем не тиче само будућности Србије, већ и регионалне сигурности и мира.

Хан је оцијенио да су у процесу рјешавања косовског питања важнији бит и квалитета споразума Београда и Приштине него брзина којом ће он бити постигнут.

Еуропски повјереник другог дана посјета Србији састат ће се и о еуроперспективама разговарати с представницима опорбе, медијима и цивилним сектором. Хан је за крај вељаче најавио и нови посјет Србији, али у друштву с предсједником Еуропске комисије Жан-Клаудеом Јункером како би “заједно изразили посвећеност Уније” проширењу и прикључењу Србије ЕУ-у.

Извор: index.hr

Поделите:

2 Коментари

  1. Tačno je : linija Virovitica, Karlovac, Karlobag Pretstavljaju granicu Srpskog nacionalnog prostora. Te granice nisu Srpska ideja već predlog Engleza pred kraj Prvog svetskog rata. Tada kao i tisuću leta pre, Hrvatska država nije ni postojala. Greška Srpske dinastije je u tome što su Želeli ujedinjenje svih južnih Slovena. Tada naivno verujući u “bratstvo”
    Hrvatska ipak drži okupiranu RSK Prolazio sam tim prostorima (moja otadžbina). Preteran broj Hrvatskih sinbola daje osećaj OKUPACIJE. To nje samo moj stav vec i stranaca, a oni nemaju nikakav emotivan odnos prema tome.
    Problem je u tome što Hrvatska ne želi da vidi istoriske činjenice

  2. Hm,hmm….Hrvatska je istrosena kofa vnago,nema resenja,za mnoge unutrasnje probleme, pa zabavlja pucanstvo,odvlaci mu panju sa domovinskih problema…izigrava faktora u EU..A, Srbi, iz Hrvatske, u glavnom nemaju cemu da se nadaju, Lika,Kordun,Banija su interesantni za ” Lovni turizam” , Plitvicka jezera su,zagadjena otpacima…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here