Бајдену се много жури: Хоће да му суд одмах додели победу

Поделите:

Тим за процес преноса власти кандидата демократа на председничким изборима у САД Џоа Бајдена разматра покретање судских процеса против Управе за опште послове (ГСА) која је задужена за процес предаје власти.

Према наводима Ројтерса, званичници Бајденовог тима су то најавили јер Управа одлаже признавање Бајденове победе на прошлонедељним изборима.

Владина агенција у Вашингтону која је задужена за процес предаје власти – Управа за опште послове би требало да формално призна победу председничког кандидата чим изборни резултати јасно покажу ко је освојио више гласова и почне процес транзиције који обично траје до инаугурације новог председника 20. јануара. Уобичајено је да се са тим процесом крене чим се прогласи победник.

Директорка те агенције Емили Марфи, коју је 2017. поставио амерички председник Доналд Трамп, одбија да то учини, док су поједине телевизије на основу изборних пројекција још у суботу Бајдена прогласиле победником избора.

Портпаролка Управе је рекла да неће почети процес транзиције све док Бајденова победа не буде и правно потврђена, али није јасно када би то могло да буде јер у неким државама и даље траје бројање гласова.

Трамп одбија да призна пораз на изборима, а његов изборни штаб је поднела тужбе против савезних држава и тврди да је гласање и бројање гласова било нерегуларно, иако, до сада, нису изнели доказе за то.

Управа за опште послове, када се прогласи победник на изборима, треба да обезбеди подршку транзиционом тиму новог председника – од канцеларија, рачунара, до плата и службених имејл адреса.

Званичници нове администрације треба и да предају документе о својим финансијама и попуне формуларе о сукобу интереса, пре него што ступе на дужност у било којој владиној агенцији.

rs.sputniknews.com
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here