БАКАРЕЦ: Aмнезија и двоструки стандарди

Поделите:

Бесмислено је што Ђилас негира скандал са отписом 140 милиона евра дуговања јер је седница на којој је та одлука донета била јавна

Као и обично, немоћни да понуде добру политику, СЗС и Ђилас посежу за лицемерјем и двоструким аршинима. На недавној седници Скупштине града на законит начин, а на основу одлуке Владе о приватизацији, град Београд  је отписао 640.000 евра дуга „Галеници“. У томе нема ничег спорног нити незаконитог. Одборничка група СЗС је тврдила да је то учињено на штету градског буџета. „Галеника“ је била у власништву државе, тако да је држава отписала дуг сама себи. Штете нема. Ђилас је тврдио да Београд никада није отписивао дугове фирмама. У Ђиласово доба то је чињено много пута, али је он изненада оболео од амнезије. Ђилас рачуна на кратко памћење. Срећом, аутор овог текста је градски одборник већ десет година. Наведимо два случаја отписа дуговања. Прво, одлуком Скупштине града из 2012. године, Ђилас је отписао дуг од 1,1 милиона евра „ПКБ“-у. Ђилас то правда тиме да је држава отписала дуг сама себи. То је тачно, исто као и у случају „Галенике“. У случају „Галенике“ то је био и један од услова за приватизацију.

СПОРНИ ОТПИС
Други случај отписа дугова у Ђиласово време је много озбиљнији и притом споран. На седници Скупштине града одржаној 28. децембра .2012, изгласана је „Одлука о условном отпису камата и мировању пореског дуга по основу одређених изворних јавних прихода Града Београда“. Том одлуком Ђилас и жути су отписали порески дуг по основу камате, правним и физичким лицима у Београду, у износу од 14,2 милијарде динара, (готово 140 милиона евра по тадашњем курсу). Од тога, 29 милиона евра је отписано физичким лицима, а 111 милиона евра правним лицима, односно фирмама дужницима. Основане процене су говориле да ће се многобројним Мишковићевим фирмама, које су збирно биле највећи дужници, на овај начин отписати око 50 милиона евра пореског дуга граду Београду по основу камата. На последњој седници Скупштине града, када је аутор подсетио на овај случај, Ђилас је негирао све ово, назвавши аутора овог текста лажовом. Да подсетимо, јесте прошло шест година од доношења Одлуке о отпису пореских дугова, али је седница Скупштине града ипак била јавна, постоје трагови о томе (види одредницу 1), тако да је бесмислено што Ђилас негира цео скандал о отпису дугова тежак 140 милиона евра.

И поред тога што је имао апсолутну контролу над свим медијима, Ђилас је знао да је одлука о отпису 140 милиона евра дуга спорна, па је намерно заказао „невидљиву“ седницу градског парламента у време када се седнице никада не одржавају (изузев ако је у питању буџет), последњег радног дана у години (петак 28.12.2012.), у јеку новогодишње помаме. Буџет је био усвојен две недеље раније, стога је заказивање те седнице представљало потпуно изненађење. Подсетићу вас да је у то време Мишковић био у затвору! Да би ублажио „патње“ тајкуна Мишковића, тајкун градоначелник Ђилас је одлучио да му отпише око 50 милиона евра пореског дуга.

КО ЈЕ ЈОШ ОДГОВОРАН?
Важно је да знамо ко је поред Ђиласа био најодговорнији за доношење ове накарадне одлуке. Секретарка Секретаријата за финансије који је сачинио одлуку била је Рената Милић Радујко, сестра бившег директора Телекома, бившег председника Управног одбора ГСП Београд, бившег менаџера НИС-а Бранка Радујка, и истовремено супруга Бојана Милића, бившег председника општине Раковица и бившег  директора ЈКП Инфостан (он је, после месец  дана бекства, 23. јануара 2016. ухапшен због сумње да је са сарадницима оштетио предузеће „Пионирски град“ за 19,3 милиона динара). Сво троје су били функционери и кадрови ДС.

Скупштина града Београда

Колико је ова Одлука о отпису дугова из 2012. била лоша сведочи и чињеница да састављачи ове Одлуке нису могли да саберу два и два, односно да је математика у Одлуци скроз погрешна. У тексту Одлуке се наводило:

На основу података Управе јавних прихода града Београда, укупан дуг по основу локалних пореза које администрира ова Управа на дан 31. октобра 2012. године, износи укупно 27,6 милијарди динара (готово 270 милиона евра; прим. аут.) и то 13,4 милијарде по основу главног пореског дуга и 14,2 милијарде по основу камате“. Да би вам било јасније, навешћемо да се под локалним порезима подразумевају – порези на имовину, локалне комуналне таксе и накнаде за коришћење грађевинског земљишта. Даље стоји: „Наведени дуг на дан 31. октобра 2012. године износи: код активних правних лица 6,5 милијарди, код предузетника 3,6 милијарди, код физичких лица 5,4 милијарде“.

НЕСЛАГАЊЕ БРОЈЕВА
Овде долазимо до катастрофалног неслагања бојева! Када се ове три бројке саберу, добије се 15,5 милијарди динара, и каже се да је то дуг, само се види да је разбијен на три групе. А у претходној реченици се опет каже да је укупан дуг 27,6 милијарди. Такође ни износи наведени као основица дуга (13,4 милијарди), или као дуг по основу камате (14,2 милијарди) се не поклапају са овим износом од 15,5 милијарди.  Поставља се основано питање шта представља тих 15,5 милијарди? Нигде у тексту Одлуке (на пет страна) нисте могли пронаћи објашњење ове нелогичности! Пре шест година аутор је на седници, током расправе о овој тачки, поставио ово питање, али одговор није добио. Градоначелник Ђилас и секретарка Радујко су ћутали.

Цитирајмо једну потпуну бесмислицу из ове Ђиласове Одлуке о отпису пореских дугова: „Разлози за доношење одлуке – иако оваква мера значи одређени губитак (неоправдани губитак 140 милиона евра; прим. аут.) у локалним порезима, оцењује се да је иста у довољној мери стимулативна за фискално растерећење обавезама из претходног периода “. Потпуно је невероватно да су тадашњи градоначелник Ђилас и секретарка за финансије Радујко, у области економске науке и финансија која је врло егзактна, употребљавали аматерску фразу „одређени губитак“. Ефекат ове одлуке о отпису дугова је био ништаван и наредних годину дана није битније повећана наплата пореза од поменутих компанија. Али штета је била евидентна – 140 милиона евра.

НОВОГОДИШЊИ ПАКЕТИЋ
Да је та седница била замишљена као новогодишњи пакетић затворенику Мирославу Мишковићу сведочи и још једна поклон тачка. Тајкун Ђилас је свом брату тајкуну Мишковићу, поред отписа дуга, 28. децембра 2012. поклонио и Регулациони план Луке Београд (та тачка је гласила: „Предлог Плана детаљне регулације дела подручја Аде Хује (Зона А) градске општине Стари Град и Палилула“). Шта је ту спорно? Поред  термина одржавања седнице који је изазивао подозрење (петак, 28. децембар 2012, последњи радни дан пред Нову годину), много је спорније то што је усвојени План омогућавао Мишковићу да гради комерцијалне садржаје без извршене и плаћене конверзије земљишта, које је купљено као „Лука Београд“ (200 хектара најатрактивнијег и најскупљег земљишту које постоји у граду Београду). Најспорније је било то што је Ђилас отварао простор Мишковићу да гради на штету града Београда, док је истовремено приватизација Луке Београд од стране ЕУ била означена као једна од 24 спорне приватизације за које се основано сумња да је у њиховом поступку прекршен низ закона, а држави нанета вишемилионска штета у еврима (тада је у току био судски спор у вези са овом приватизацијом).

Мирослав Мишковић, Драган Ђилас и Александар Антић

О свему томе аутор овог текста је пре шест година написао текст „Ђилас дарује Мишковића“ који је објављен на порталима  Новог Стандарда и „Е-новина“ („е-новине“ су неовлашћено пренеле текст). Данас траг о томе постоји само на линку „Наслови-нет“ (види одредницу 2. на крају текста). Такође, као одборник на тој седници, ваш аутор је указао на штетност те Одлуке. Присутни Ђилас је тада ћутао. Већ смо поменули, када је ваш аутор, градски одборник, прошле недеље (14. септебар 2018) на седници, током расправе поводом отписа дуга „Галеници“ подсетио одборника Ђиласа на све ово, њему је на седници „пукао филм“ и заурлао је са говорнице: “Господин Бакарец је лажов. Ево назваћу те лажовом, слободно ме тужи“. Због чега је Ђиласу „пала ролетна“? Вашем аутору не пада на памет да тужи Ђиласа, већ да укаже на истину. Иначе, Ђилас је прошле године тужио аутора овог текста због тога што је тврдио да је ДС опљачкала Београд. Лицемерно је да Ђилас напада отпис дуговања „Галеници“, који није споран, а превиђа или негира своје спорне отписе дуговања Мишковићу и осталим тајкунима, као и отпис дуговања „ПКБ“-у.

КАКО ЈЕ НАСТАЈАО ДУГ
Сетимо се да је град Београд тада, 2012. године, био у тешкој финансијској кризи, да је био презадужен спољним и унутрашњим дуговима које је створила Ђиласова власт (1,18 милијарди евра). А Ђилас је једним лаким потезом отписао 140 милиона евра дугова Београду. Апсурд  је у томе да се из целог случаја види да неки злонамерни властодржац може оштетити државу на потпуно законит начин, истовремено чинећи огромну услугу нпр. великим компанијама. И наравно, тада пре шест година, што због Нове године, што због строго контролисаних медија, нико други није писао о овоме, нити је нашао да је то спорно. А то је био огроман скандал. Ето како је настајао дуг Београда и како су жути пљачкали Београд.

 

*Аутор је политички аналитичар и одборник СНС у Скупштини града Београда

________________________________________________________

УПУТНИЦЕ:
1.https://www.kurir.rs/vesti/beograd/576401/skupstina-grada-u-petak-o-otpisu-kamata

2.https://naslovi.net/2012-12-27/e-novine/djilas-daruje-miskovica/4245300

 

Извор Нови Стандард

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here