Балкан је стратешки веома важан Путину, зато је задужио овог човека

Поделите:

Николај Платонович Патрушев, један од најближих сарадника Владимира Путина и секретар Савета безбедности Руске Федерације, незванично је нови руски главни стратег за Балкан. Ово би требало да указује на чвршц́и руски приступ у регион, пише амерички „Политико“.
– Русија све више постаје „адхократија“, где се појединци задужују за одговорности које могу или не морају да одговарају њиховој формалној надлежности – рекао је Марк Галеоти, стручњак за руске безбедносне службе и виши истраживач у Институту за међународне односе у Прагу за „Политико“.

Према његовим речима, „током прошле године постало јасно да је Патрушев добио Балкан“.

– То говори о томе колико је Балкан важан или колико ц́е бити важан. Патрушев је дефинитивно један од оних који мисле да се Русија налази у егзистенцијалној борби за преживљавање – сматра Галеоти.

Патрушев се придружио КГБ-у Совјетског Савеза 1974. године и верује се да је први пут упознао Путина – такође бившег службеника обавештајне службе – почетком деведесетих.

После 10 година проведених на челу ФСБ-а, безбедноснообавештајне агенције наследнице КГБ-а, преселио се 2008. у руски Савет националне безбедности, утицајно тело високих званичника које је поставио Путин. То значи да је он од сталних чланова овог државног органа који има одлучујуц́у улогу у доношењу важних спољнополитичких одлука
Међутим, пошто је већи део каријере проведео „у сенци“, мало тога је јавно познато о учешц́у Патрушева у спољној политици. Међутим, познато је да је био један од чланова мале групе саветника око Путина који су интензивно били укључени у планирање анексије украјинског региона Крима 2014. године.

Руске безбедносне службе све више утичу на спољну политику, каже Андреј Кортунов, директор Руског савета за међународне послове, који саветује Кремљ.

Патрушев је јавно тврдио да Сједињене Државе настоје да разбију руску државу да би „отвориле приступ богатим ресурсима за које мисле да Русија неправедно контролише“.

Он је такође критиковао оно што он сматра агресивним понашањем НАТО-а и тврдио је да је спољна политика Европске уније диктирана из Вашингтона.
Патрушевљев незванични нови положај долази у време изузетно лоших односа Русије и Запада.

Русија је нарочито љута због приступања Црне Горе у НАТО раније овог месеца. Црна Гора је претходно оптужила руске обавештајне службе за покушај државног удара у земљи прошле године, тврдећи да је циљ Русије да заустави црногорско приступање Алијанси.

Након навода о учешц́у Русије у скривеном државном удару, Патрушев је пожурио у Србију да се упозна са највишим званичницима владе и безбедности.Званичници у Москви су инсистирали да нема ничег необичног у вези са путовањем, али је Патрушевљева улога од тада порасла.

Прошлог месеца Патрушев се срео са српским министром унутрашњих послова Небојшом Стефановиц́ем током посете Москви на разговорима на различите теме – од организованог криминала до интернета. Након тога су руски и српски Савети за националну безбедност потписали меморандум о сарадњи.
Патрушев нема познатих професионалних веза са Балканом, али је именовао Леонида Решетњикова, контроверзног балканског експерта и бившег обавештајног службеника за члана Савета за националну безбедност. Прошлог октобра, уочи покушаја државног удара у Црној Гори, Решетњиков је рекао да је „време (за Русију) да се врати на Балкан“.

Растуц́и профил Патрушева на Балкану поклопио се и са другим руским активностима у региону.

Поверљиви документи који су процурели ове године показују да су руски шпијуни и дипломате умешани у скоро декаду дуге напоре да рашире пропаганду и изазову неслагања у Македонији. У документима пише да је Русија „користећи се методима такозване меке моћи као стратегије на Балкану“ покушала да оствари циљ – да изолује Македонију од „утицаја Запада“.
Русија би могла да предузме „веома озбиљне“ мере као одговор на евентуално даље ширење НАТО-а на Балканском полуострву, каже Јелена Гускова, професорка на Институту за славистику у Москви.

– Судец́и по дешавањима у Црној Гори, може се предузети пуно различитих корака , рекла је она, мислећи се на одлуку Кремља о смањивању економских веза и савете руских власти туристима да не посећују Црну Гору.

Патрушев је раније ове године упозорио да НАТО такође покушава да убеди Босну и Херцеговину, као и Македонију да се придружи њиховом безбедносном блоку.

Према његовим речима, Русија ц́е вероватно усредсредити своје напоре на изградњу постојец́их савеза на Балкану. То се посебно односи на Србију, са којом Русија има историјски јаке везе.
Непожељан у Црној Гори
Патрушев се налази на листи лица којима је забрањен улазак у Црну Гору, заједно са чеченским председником Рамзаном Кадировим, потпредседником владе Дмитријем Рогозином, тајкуном Константином Малофејевим,… У образложењу за Патрушева се наводи да је био умешан у формирање политике руске Владе којом се угрожава територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here