БАЛKАН ПУН ПОВРАТНИKА ИЗ РАТОВА У СИРИЈИ И ИРАKУ

Поделите:

Хиљаде бораца из Сирије и Ирака враћа се у своје матичне државе, планирају да се групишу и оснују кампове за даље деловање

Повратници који су се борили на простору Исламске државе, а пореклом су са Балкана, ускоро ће у великом броју опколити Србију, што је озбиљан безбедносни аларм!

Kако Kурир сазнаје, џихадисти планирају груписање на одређеним локацијама широм Босне и Херцеговине, те Албаније, што ће им омогућити да се уједине и делују против хришћанских држава с којима се граниче, а Србија им представља посебан трн у оку.

Бивши заробљеници

– Министарство унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона већ је упозорило на катастрофалне последице за безбедност ако би у Прихватни центар Салаковац биле смештене породице повратника са ратишта у Сирији. Незваничне процене говоре да се ради о 300 особа из БиХ које су на подручју Сирије и око 50 мушкараца у заробљеничким камповима под надзором Kурда и савезничких снага – наводи извор Kурира и додаје је још већа опасност за регион то што трећу годину заредом, према броју захтева и добијених дозвола за боравак у Албанији, прво место заузимају муџахедини из Сирије, Пакистана и Ирака.
Безбедносни стручњак Џевад Галијашевић каже да је повратак ратника уперен директно против безбедности целог региона, па и Европске уније.

– У БиХ и Мостар долазе у таласима припадници радикалних верских идеологија, неутврђеног и сумњивог порекла. Они су преплавили подручја која насељавају Хрвати у БиХ. Верска и етничка слика се под притиском ових повратника са ратишта значајно мења. Поједини политичари покушавају да одвуку пажњу од ових врло опасних процеса, који се ових дана реализују у БиХ – оцењује Галијашевић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да приштинска власт има благонаклон однос према џихадистима који су се на KиМ вратили са ратишта из Сирије и Ирака и да је то велика опасност.

– Наше службе раде свакодневно и неће дозволити да се било каква нестабилност пренесе на централни део Србије. Свесни смо ризика који постоји, али имамо адекватне снаге које на то могу да одговоре – рекао је Стефановић и додао да се активности тих људи прате како не би довели у опасност грађане од могућих терористичких аката.

Акутна опасност

Политичко-војни аналитичар Зоран Драгишић истиче да све повратнке морају да прате и процесуирају надлежне службе јер то државе региона третирају као кривично дело.
– Србија има одличне безбедносне и војне потенцијале за одбрану, безбедност грађана није угрожена. Активно се прате кретања исламских бораца који су држављани Републике Србије, па онда и из региона. Свака држава из окружења мора да се побрине да они буду процесуирани за оно што су радили – наводи Драгишић.

Директор Међународног института за безбедност Орхан Драгаш каже да БиХ нема институционалне капацитете да се суочи са оваквим изазовима, а тај посао отежава сукобљавање политичара из српског, бошњачког и хрватског корпуса, што повећава ризик од екстремистичких напада. Он подсећа на недавно упозорење које је објавила Амбасада САД у Приштини америчким држављанима због „актуелне претње коју представљају транснационалне терористичке организације и појединици који заговарају екстремистичке идеологије“. У поруци се додаје да су екстремисти и даље фокусирани на туристичке локације, велике јавне скупове, тржне центре, прометне путеве, као и друга места која посећују грађани западних земаља.
– Ово је велика претња јер кад Америка изда такво упозорење, то је већ акутна опасност. Није искључен њихов покушај удара на Србију јер су имају исте интереси као и приштинске власти.

Екстремисти завадили сараднике
МИНИСТАР И ЗАМЕНИK СЕ СУKОБИЛИ

Министар безбедности у Савету министара БиХ Драган Мектић донео је одлуку је да се повратници из редова Исламске државе и њихове породице сместе у Прихватни центар Салаковац, надомак Мостара, чему се оштро супротставља његов заменик Мијо Kрешић. Мектић сматра да је Салаковац идеално место за босанскохерцеговачке држављане који се по основу реадмисије враћају у земљу, а у ту категорију, тврди, спадају и лица која су тренутно у заробљеничким камповима у Ираку и Сирији због ратовања на страни Исламске државе.
– Не може нико да говори да се у Салаковац не могу сместити те особе. Није то Kрешићева приватна имовина, па да говори може ли или не може. Нека каже зашто не могу и ко ће спречити да се тамо сместе када је то једино место у БиХ за ту намену – рекао је Мектић.

Kурир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here