“Балкански егзодус”: Шест милиона људи отишло преко, њихове таленте користе други

Поделите:

Анализе ЕБРД-а показују да, приликом миграција, земље више напуштају висококвалификовани кадрови него запослени просечних знања и вештина.

Председник Европске банке за обнову и развој Сума Чакрабарти каже у разговору за РТС да миграције квалификованих радника имају негативан ефекат на продуктивност, али и да негативне ефекте на раст може имати и одлазак нискоквалификоване радне снаге.

“Емиграција, посебно младих обучених кадрова, озбиљан је проблем за Западни Балкан. Миграције су мотивисане разликама у приходима у поређењу са земљама Европе, што је главни циљани регион. Али на миграције, такође, утиче и незадовољство домаћим политичким и економским приликама”, каже Чакрабарти.

Он наводи да се процењује да скоро шест милиона људи из овог региона тренутно живи у иностранству, што представља трећину популације Западног Балкана.

“Без обзира на то што ти људи шаљу значајан износ дознака кући (у Србији је прилив од дознака током прошле године износио 2,6 милијарди евра), њихове таленте користе друге земље. Такође, дознаке немају значајан ефекат на развој. Оне ограничавају и спремност за рад оних који су остали ‘код куће'”, додаје.

Kако каже Чакрабарти, “Решавање проблема миграција је веома сложено. Није ту реч само о подизању нивоа прихода, што је тешко питање само по себи, већ и о креирању бољих услова за живот на локалном и националном нивоу. То подразумева боље функционисање јавних институција, које служе људима уместо да компликују њихове животе, пружају висококвалитетну здравствену заштиту и образовање, али и правосудни систем у коме ће судски процеси бити фер и неће трајати годинама”.

“То такође подразумева приступ квалитетном снабдевању водом, али и услугама за пречишћавање отпадних вода, као и добар квалитет ваздуха. То треба да буде приоритет за креаторе економске политике, баш као што је приортет бољи пут или железничка пруга”, закључује он.

B92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here