Балкански синдром коси италијанске војнике

Поделите:

Низ болести укључујући рак код војних лица и цивила изазван деловањем осиромашеног уранијума, добио је назив “Балкански синдром”. Већ четврта по реду комисија Парламента Италије бави се истрагом врло узнемиравајуц́их симптома код италијанских војника.

Коначно је спреман завршни извештај рада свих комисија до сада, где се између осталог помиње да се рак плуц́а учестало јавља не само код војника, вец́ и међу српским цивилима који су били изложени последицама НАТО бомбардовања 1999. године.

Тим извештајем који је био званично представљен јавности у фебруару 2018. године, Парламент покушава да скрене пажњу јавности на нарушено здравље италијанских војника који су служили на Косову. Осим тога, резултати извештаја ц́е бити презентовани српским органима.

Председник четврте истражне комисије Парламента Италије Ђан Пјеро Скану истиче за „Спутњик“ да извештај који је представљен 7. фебруара садржи не само бројна сведочења, вец́ и доказе који представљају резултат објективне истраге.

– Нажалост, због стицаја различитих околности ми не располажемо прецизним званичним цифрама поводом броја умрлих. Али истрага је показала да је због последица изложености осиромашеном уранијуму оболело неколико хиљада људи, а умрло 400. Нажалост, и те цифре су приближне, јер и даље радимо на пребројавању и оболелих и умрлих. Недопустиво је да се сматра да се ради само о смрти након изложености осиромашеном уранијуму, јер су ту по среди и други разлози. Ми се придржавамо мултидисциплинарног приступа у истрази. Дешава се такође да војници оболе услед изложености штетном дејству азбеста или наночестицама при експлозијама – објашњава Скану.

Због чињенице да Србија није чланица ЕУ, Италија је свој извештај послала у Европски парламент са идејом и жељом да се подигне свест о свим цивилима који су били изложени штетном утицају осиромашеног уранијума, без обзира да ли су грађани ЕУ или не.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here