Balkanski sindrom kosi italijanske vojnike

Podelite:

Niz bolesti uključujući rak kod vojnih lica i civila izazvan delovanjem osiromašenog uranijuma, dobio je naziv “Balkanski sindrom”. Već četvrta po redu komisija Parlamenta Italije bavi se istragom vrlo uznemiravajućih simptoma kod italijanskih vojnika.

Konačno je spreman završni izveštaj rada svih komisija do sada, gde se između ostalog pominje da se rak pluća učestalo javlja ne samo kod vojnika, već i među srpskim civilima koji su bili izloženi posledicama NATO bombardovanja 1999. godine.

Tim izveštajem koji je bio zvanično predstavljen javnosti u februaru 2018. godine, Parlament pokušava da skrene pažnju javnosti na narušeno zdravlje italijanskih vojnika koji su služili na Kosovu. Osim toga, rezultati izveštaja će biti prezentovani srpskim organima.

Predsednik četvrte istražne komisije Parlamenta Italije Đan Pjero Skanu ističe za „Sputnjik“ da izveštaj koji je predstavljen 7. februara sadrži ne samo brojna svedočenja, već i dokaze koji predstavljaju rezultat objektivne istrage.

– Nažalost, zbog sticaja različitih okolnosti mi ne raspolažemo preciznim zvaničnim ciframa povodom broja umrlih. Ali istraga je pokazala da je zbog posledica izloženosti osiromašenom uranijumu obolelo nekoliko hiljada ljudi, a umrlo 400. Nažalost, i te cifre su približne, jer i dalje radimo na prebrojavanju i obolelih i umrlih. Nedopustivo je da se smatra da se radi samo o smrti nakon izloženosti osiromašenom uranijumu, jer su tu po sredi i drugi razlozi. Mi se pridržavamo multidisciplinarnog pristupa u istrazi. Dešava se takođe da vojnici obole usled izloženosti štetnom dejstvu azbesta ili nanočesticama pri eksplozijama – objašnjava Skanu.

Zbog činjenice da Srbija nije članica EU, Italija je svoj izveštaj poslala u Evropski parlament sa idejom i željom da se podigne svest o svim civilima koji su bili izloženi štetnom uticaju osiromašenog uranijuma, bez obzira da li su građani EU ili ne.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here