Бањалучки бискуп оштро оптужио власти у Републици Српској од које је добио ОРДЕН ЧАСТИ

Поделите:

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица оптужио је власти у Републици Српској за систематски прогон и угрожавање људских и грађанских права Хрвата.

Носилац Ордена части РС, којег му је 9. јануара 2012. лично уручио председник Српске Милорад Додик, свој најновији ламент над наводно злехудом судбином Хрвата у РС одржао је пред омбудсманима за људска права БиХ Нивес Јукић и Јасминком Џумхур.

Контроверзни католички бискуп, који се већ безброј пута “прославио” скандалозним изјавама и оптужбама на рачун Српске, наведеним омбудсманима пре неколико дана поклонио је књигу која, наводно, сведочи о “катастрофалном” положају Хрвата у Српској.

– Стиче се утисак да су мере кршења људских права уграђене у систем управљања. Преостали малобројни Хрвати католици свакодневно се сусрећу с мноштвом неправди, непремостивих животних проблема и потешкоћа. Многи примери устаљене праксе кршења људских и грађанских права католика и Хрвата с овог подручја не стижу до Главне канцеларије омбудсмана у Сарајеву, упркос постојању регионалне канцеларије те институције у Бањалуци – пожалио се бискуп Комарица.

Прешућено

Он, наравно, омбудсманима БиХ том приликом није представио званичне податке Министарства за избеглице и расељена лица РС, на чијем челу се, иначе, налази високи функционер ХДЗ БиХ Давор Чордаш, а који кажу да су само у последњих неколико година у Српској потпуно обновљена 5.163 хрватска домаћинства.

Жалећи се Јукићевој и Џумхуревој на, како је рекао, “континуирану обесправљеност Хрвата у РС“, бискуп Комарица такође ниједном речју није се заложио за поправљање истински катастрофалног положаја ретких преосталих Срба у 4 кантона ФБиХ у којима хрватске политичке странке држе власт.

За разлику од “обесправљених” Хрвата, који у Српској уживају статус конститутивног народа, имају несметано право на кориштење свог језика и писма и чија се деца у главном граду Српске могу школовати у Католичкој гимназији, Срби у кантонима с хрватском већином и даље су третирани као грађани другог реда, немају право на кориштење ћирилице и српског језика, а српска деца присиљена су да се школују по хрватском наставном програму.

Црква у Дрвару

Врхунац цинизма, непримереног једном високом верском службенику, бискуп Комарица је показао када се омбудсманима пожалио и због наводне српске опструкције изградње католичке цркве у Дрвару, градићу у Ливањском кантону с готово стоодстотним српским становништвом.

Након што су регуларне јединице ХВ и ХВО у лето 1995. скоро у потпуности запалиле Дрвар и протерале већину становништа, у центру тог града формирана је католичка жупа, која је узурпирала раније просторије локалног културно-уметничког друштва. У непосредној близини подигнут је и споменик “погинулим хрватским бранитељима”.

Одликовање

Председник Одбора за безбедност Народне скупштине РС Миланко Михајилица за “ЕуроБлиц” каже да се поступци и изјаве бискупа Комарице морају узети крајње озбиљно с обзиром да је, како тврди, очигледна намера наведеног католичког свештеника да интернационализује наводне проблеме Хрвата у Српској.

– Комарица користи сваку прилику да износи најтеже оптужбе и увреде на рачун Српске, а публику за пласирање неистина о наводној дискриминацији Хрвата у РС све чешће покушава да нађе у одређеним међународним круговима. Мислим да би председник Српске озбиљно требало да размотри могућност одузимања високог одликовања Српске од човека који не крије колико је мрзи – каже Михајилица.

Хронологија мржње

  1. У мају 2016. бискуп Комарица је изјавио да се страдања Хрвата у Бањалуци могу поредити са страдањем Хрвата на Блајбургу;
  2. У јулу 2016. Комарица је јавно устврдио да власти РС спречавају повратак Хрвата;
  3. У априлу 2017. Бискуп Комарица је рекао да би, у случају да евентуални хрватски ентитет у БиХ личи на Републику Српску, то представљало велику срамоту за Хрвате.

Блиц.рс

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here