БАСАРА ДРУГОСРБИЈАНЦИМА: „Направите своју државу, као Албанци на Косову“

Поделите:

“Организујте се, удружите се у стварну опозицију, направите као Вактиле Албанци на Косову, алтернативну државу – онакву каква мислите да цела Србија треба да буде – јер ако се не организујете док сте опозиција, над вашим ће ламентима лебдети сенка основане сумње да нећете бити у стању да државу организујете ни када пре или касније допадне ваших шака”.

Ово је опозицији у Србији поручио Светислав Басара у колумни коју преноси „Недељник“. Текст из „Недељника“ преносимо у целости:

„Видим да ми подфамозни коментаторлук (свих боја) замера критизерство, лева скретања, а нарочито безидејност. Ко бива… Само закерам, пљујем, тражим длаке у јајету, а не ‘нудим’ никаква ‘решења’, знате причу…“, пише у данашњој колумни „Фамозно“, у Данасу, писац Светислав Басара.

„Да ли ствар баш тако стоји? Неће бити. Кад год ‘понудим’ неко ‘решење’, кад год натукнем нешто о предусловима за ‘решавање проблема’, првосрбијански коментатори заграје да сам ударио на српске светиње и идентитет, а другосбијански да сам ревизиониста који је продао душу Вучићу“, наставио је даље Басара.

А онда је, уз очекивање да ће „тако бити и овог пута“ дао предлог.

„Кажем ли: хоћете ли напредак, престаните да чекате Месију, велепоседника неочекиване силе која се појављује ниоткуда и решава ствар, другосрбијанци ће ми скресати у брк – ко, бре, чека Месију – пу, пу, пу, далеко било – Месију чека Србија брашна и зејтина, дочим ми, Европејци, то јест Србија гамбора и вина, чекамо снажну личност, демократу који ће упристојити Србију и увести владавину закона.

А ево како моја маленкост тумачи. Тачно је, даме и господо, да ви не чекате Месију, ви чекате Контрамесију који ће – а да ви притом дупетом не мрднете – радити у длаку исто што и месије старог кова, само што ће то радити уз мање буке и беса и што ће уместо брашном и зејтином ваше гласове куповати гамборима и вином“, пише Басара.

Басарина анализа првосрбијанске и другосрбијанске стварности се наставља:

„Као и ваша браћа првосрбијанци, и ви сте се другосрбијанци уживели у удобну (није то апсурд) улогу жртве, с тим што првосрбијанци јадикују над закланошћу и бомбардованошћу, а ви зато што Вучић руши Савамалу и не да вам да дођете до речи. Па шта да радимо, шта да радимо – безбели ће заграјати другосрбијанци? Ево сад ћу вам ‘понудити’ идеју. Организујте се, удружите се у стварну опозицију, направите као Вактиле Албанци на Косову, алтернативну државу – онакву каква мислите да цела Србија треба да буде – јер ако се не организујете док сте опозиција, над вашим ће ламентима лебдети сенка основане сумње да нећете бити у стању да државу организујете ни када пре или касније допадне ваших шака.“

Недељник

Поделите:

6 Коментари

  1. Što “vaktile” velikim slovom, moj Basara? I to dvaput? Dakle, nije lapsus calami. Ili treba da ima neko skriveno značenje ili…
    A, kad smo već kod vakta i vaktile, birvaktile si sasvim drugačije pisao i govorio.

  2. Да, да уважена Марија, осим вактиле (два пута великим словима) има и других бисера “… организујете ни када пре или касније допадне ваших шака“. Ништа ја овог нобеловца за алкохолна пића не разумијем. Ма ко су вам првосрбијнаци, другосрбијанци, трећесрбијанци петосрбијанси (оних првих и дриги нема али има петосрбијанаца у које спада Басарела. Не, не, нисам мислио на петоколонаше.
    Ви из опозиције јесте тужни и жалосни, али молим вас не дозволите да вас учи нобеловац за алкохолна пића. Није ми јасно ко и зашто објављује овог нобеловца за алкохолна пића. Ово што је објављено је нан нивоу обданишта (извињавам се дјеци у обданишту), вратимо Басарелу у обданиште, тамо се пије само млијеко, чајеви и сокови.

  3. bi se mozda mogli nazvati kontinualisti i diskontinualisti.Ni jedni ni drugi ne postoje, jer su napustili sadasnjost i otisli u proslost, jedni u pokusaju da uspostave kontinuitet tradicije, predaje, preko istorijskih diskontinuiteta jugoslavija i komunizma, a drugi da bi napravili diskontinuitet sa tradicijom, predajom, kao izvorom “srpskih zlocina”. I jedni i drugi buducnost vide kao proslost, kao povratak tradiciji ili neuspelih “modernizacija”.Odseceni od sadasnjosti doveli su do njene deidelogizacije i sledstveno tome depolitizacije politike koja je postala stvar stranackih vojski i njihovih mobilizacionih sposobnosti.Deideologizacija i depolitizacija se ogledaju u nebitnosti programskih razlika, neprincipijalnim koalicijama (i vlast i opozicija su sacinjene od nespojivog buckurisa) preletacima i konstatnom vanrednom stanju koje zahteva ujedinjavanje sa vlascu ili protiv nje.Sve su to fenomeni oligarhijske vladavine.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here