BASARA DRUGOSRBIJANCIMA: „Napravite svoju državu, kao Albanci na Kosovu“

Podelite:

“Organizujte se, udružite se u stvarnu opoziciju, napravite kao Vaktile Albanci na Kosovu, alternativnu državu – onakvu kakva mislite da cela Srbija treba da bude – jer ako se ne organizujete dok ste opozicija, nad vašim će lamentima lebdeti senka osnovane sumnje da nećete biti u stanju da državu organizujete ni kada pre ili kasnije dopadne vaših šaka”.

Ovo je opoziciji u Srbiji poručio Svetislav Basara u kolumni koju prenosi „Nedeljnik“. Tekst iz „Nedeljnika“ prenosimo u celosti:

„Vidim da mi podfamozni komentatorluk (svih boja) zamera kritizerstvo, leva skretanja, a naročito bezidejnost. Ko biva… Samo zakeram, pljujem, tražim dlake u jajetu, a ne ‘nudim’ nikakva ‘rešenja’, znate priču…“, piše u današnjoj kolumni „Famozno“, u Danasu, pisac Svetislav Basara.

„Da li stvar baš tako stoji? Neće biti. Kad god ‘ponudim’ neko ‘rešenje’, kad god natuknem nešto o preduslovima za ‘rešavanje problema’, prvosrbijanski komentatori zagraje da sam udario na srpske svetinje i identitet, a drugosbijanski da sam revizionista koji je prodao dušu Vučiću“, nastavio je dalje Basara.

A onda je, uz očekivanje da će „tako biti i ovog puta“ dao predlog.

„Kažem li: hoćete li napredak, prestanite da čekate Mesiju, veleposednika neočekivane sile koja se pojavljuje niotkuda i rešava stvar, drugosrbijanci će mi skresati u brk – ko, bre, čeka Mesiju – pu, pu, pu, daleko bilo – Mesiju čeka Srbija brašna i zejtina, dočim mi, Evropejci, to jest Srbija gambora i vina, čekamo snažnu ličnost, demokratu koji će upristojiti Srbiju i uvesti vladavinu zakona.

A evo kako moja malenkost tumači. Tačno je, dame i gospodo, da vi ne čekate Mesiju, vi čekate Kontramesiju koji će – a da vi pritom dupetom ne mrdnete – raditi u dlaku isto što i mesije starog kova, samo što će to raditi uz manje buke i besa i što će umesto brašnom i zejtinom vaše glasove kupovati gamborima i vinom“, piše Basara.

Basarina analiza prvosrbijanske i drugosrbijanske stvarnosti se nastavlja:

„Kao i vaša braća prvosrbijanci, i vi ste se drugosrbijanci uživeli u udobnu (nije to apsurd) ulogu žrtve, s tim što prvosrbijanci jadikuju nad zaklanošću i bombardovanošću, a vi zato što Vučić ruši Savamalu i ne da vam da dođete do reči. Pa šta da radimo, šta da radimo – bezbeli će zagrajati drugosrbijanci? Evo sad ću vam ‘ponuditi’ ideju. Organizujte se, udružite se u stvarnu opoziciju, napravite kao Vaktile Albanci na Kosovu, alternativnu državu – onakvu kakva mislite da cela Srbija treba da bude – jer ako se ne organizujete dok ste opozicija, nad vašim će lamentima lebdeti senka osnovane sumnje da nećete biti u stanju da državu organizujete ni kada pre ili kasnije dopadne vaših šaka.“

Nedeljnik

Podelite:

6 Komentari

  1. Što “vaktile” velikim slovom, moj Basara? I to dvaput? Dakle, nije lapsus calami. Ili treba da ima neko skriveno značenje ili…
    A, kad smo već kod vakta i vaktile, birvaktile si sasvim drugačije pisao i govorio.

  2. Da, da uvažena Marija, osim vaktile (dva puta velikim slovima) ima i drugih bisera “… organizujete ni kada pre ili kasnije dopadne vaših šaka“. Ništa ja ovog nobelovca za alkoholna pića ne razumijem. Ma ko su vam prvosrbijnaci, drugosrbijanci, trećesrbijanci petosrbijansi (onih prvih i drigi nema ali ima petosrbijanaca u koje spada Basarela. Ne, ne, nisam mislio na petokolonaše.
    Vi iz opozicije jeste tužni i žalosni, ali molim vas ne dozvolite da vas uči nobelovac za alkoholna pića. Nije mi jasno ko i zašto objavljuje ovog nobelovca za alkoholna pića. Ovo što je objavljeno je nan nivou obdaništa (izvinjavam se djeci u obdaništu), vratimo Basarelu u obdanište, tamo se pije samo mlijeko, čajevi i sokovi.

  3. Bas je bio i ostao smrad alkoholicarski. Da je pravde, visio bi odavno…ili u krajnjem, gulio krompir u mardelju. Ovako nas jos podjebava polupismena budala….

  4. bi se mozda mogli nazvati kontinualisti i diskontinualisti.Ni jedni ni drugi ne postoje, jer su napustili sadasnjost i otisli u proslost, jedni u pokusaju da uspostave kontinuitet tradicije, predaje, preko istorijskih diskontinuiteta jugoslavija i komunizma, a drugi da bi napravili diskontinuitet sa tradicijom, predajom, kao izvorom “srpskih zlocina”. I jedni i drugi buducnost vide kao proslost, kao povratak tradiciji ili neuspelih “modernizacija”.Odseceni od sadasnjosti doveli su do njene deidelogizacije i sledstveno tome depolitizacije politike koja je postala stvar stranackih vojski i njihovih mobilizacionih sposobnosti.Deideologizacija i depolitizacija se ogledaju u nebitnosti programskih razlika, neprincipijalnim koalicijama (i vlast i opozicija su sacinjene od nespojivog buckurisa) preletacima i konstatnom vanrednom stanju koje zahteva ujedinjavanje sa vlascu ili protiv nje.Sve su to fenomeni oligarhijske vladavine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here