Басара: Немамо гаранције да неће доћи неко три пута гори од Вучића

Поделите:

Kњижевник Светислав Басара оценио је вечерас да се ситуација у Србији неће промени све док постоји истоветна владалачка матрица политичара у Србији према којој, смтра он, ко год приграби апсолутну власт, „смота државу и употребљава је као своју алакту“.

„Можемо се молити да нам врховно превасходство буде благородан човек, као што је био Тадић, али ми немамо гаранције да неће доћи неко три пута гори од Вучића, све зависи од склоности карактера онога ко се докопа моћи“, оценио је Басара, гостујући у емисији Утисак недеље на телевизији Нова С. Он је истакао да политичари треба да служе држави, а не обратно.

„То у Србији никада није било. Постојао је један случај који је завршен Ђинђићевим убиством“, оценио је Басара. Он је додао да се „пола сата“, након Ђинђићевог убиства Демократска странка окренула популизму и претворила у „софткор“ радикале. „Вучић је логичан исход тог процеса за који Тадић није имао ни стомак ни вештину да га доведе до краја“ , навео је Басара и додао да ће ако се појави странка, као што је некада била Демократска странка, истога момента гласати за њу и учланити се.

Он је оценио да Савез за Србију нема програм и да је његова стратегија, заправо, да бојкот предстојећих избора не успе. У том случају, сматра Басара, опстаће странке Драгана Ђиласа и Вука Јеремића и то зато што они имају новца да их одрже. Тако ће, очекује Басара, Ђилас и Јеремић дочекати својих пет минута, јер, према његовим речима нема никог другог. Са друге стране, гостујући у истој емисији, психолог Микош Биро оценио је да је бојкот порука и међународној и домаћој јавности да нешто није у реду и да не ваља. Он поручује да не треба улетати у познату замку и подвале власти да су сви исти и као пример навео нова имена попут градоначелника Параћина Саше Пауновића, првог човека Шапца Небојше Зеленовића и председника Демократске странке Зорана Лутовца.

„То су људи који немају мрље“, истакао је Биро. Kолумнисткиња Пешчаника Надежда Миленковић истакла је да је потребно да власт буде сменљива и да буде под контролом. Према њеним речима, то даје моћ и свест грађанима да могу да утичу на ствари, а онима који су на власти показује да ће бити смењени, ако не раде како треба.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here