Батут: ММР вакцину 2016. године примило 81 одсто деце у Србији

Поделите:

Подаци Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” показују да је опао број деце заштићене ММР вакцином против заушки, рубеола и малих богиња

Према тим подацима, током прошле године у Србији је ММР вакцином вакцинисано 81 одсто малишана, у централном делу 78,2, а у Војводини 89 одсто.

ММР вакцина даје се у другој и седмој години живота, а када је у питању ревакцинација она је спроведена 91,1 одсто у целој земљи.

Како наводи лист, за колективни имунитет, потребно је да буде вакцинисано 95 одсто становништва, а чак 80 одсто округа од 25 у нашој земљи, није имало потребни проценат вакцинисаних да би се сматрали заштићеним.

У Београду је вакцинисано 65,2 одсто, а најнижи обухват на нивоу општине забележен је у Старом граду, 35,3 одсто.

Предраг Кон, епидемиолог Градског завода за јавно здравље, објашњава да је важно да се у вртићима спроведе имунизација.

“Опасност од епидемије се повећава са смањењем имунизације, па ако оставимо ствари оваквим какве јесу, постоји велики ризик да богиње које су недавно у Румунији однеле 23 живота, на јесен стигну и код нас. Када се појаве инфекције, најопасније је да уђу у вртиће јер ако се деца не вакцинишу ризик се повећава 10 пута”, тврди Кон.

“Вакцина штити појединца који је прими, али штити индиректно и заједницу. Ако је довољно висок проценат деце вакцинисан, онда нема куда зараза да се шири. Чак и ако неко дође и донесе вирус, теско да ће некога да зарази. Вакцина је делотворна и високобезбедна”, тврди др сц. мед. Срђа Јанковић, имунолог Универзитетске дечје клинике у Тиршовој.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here