БАЗДУЉ: Не може Чиргићева перверзија замијенити Његошеву традицију

Поделите:

Књижевник Мухарем Баздуљ казао је да српски језик има најјачу традицију на простору бивше Југославије.

Коментаришући Декларацију о заједничком језику, он је навео да су, у једном моменту, све политичке елите јужнословенских народа одустале од назива језика, чије је најтачније лингвистичко име било „српско-хрватски“, и почеле да користе друга имена, првенствено везана за нацију.

Хајде да се не лажемо – ако одустанемо од имена српско-хрватски, онда име српски језик, који једини признаје и екавицу и ијекавицу, има најјачу традицију, има највећи број говорника на овом простору и то име је свакако легитимније од других назива„, истакао је Баздуљ.

Он је додао да су заговорници хрватског и бошњачког језик ипак успоставили какве-такве стандарде, за разлику од творaца црногорског.

Нико се није усудио да иде у такву перверзију као они који су увели црногорски стандард, увођењем два нова слова. И сад Декларација каже да су азбука Вука Караџића која постоји двеста година, а која је настала на традицији Његошa, Андрићa и Мешe Селимовићa, и „традиција“ коју је Аднан Чиргић успоставио са неким својим ортаком из Украјине прије пар година – равноправне. Нијесу и не могу“, истакао је Баздуљ.

Он је додао да када на 32 слова црногорске абецеде настане нешто достојно Његоша, Киша, Андрића, Селимовића, Сидрана, Крљеже.., онда ће тај језик бити равноправан, а до тада не може бити.

in4s.net
Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here