Бећковић: Засад боље пролазим од Његоша – њему су срушили гроб, мој ће тек да руше

Поделите:

ПЕСНИК и академик Матија Бећковић, и поред бројних претњи, увреда и хајке коју је покренуо Општински одбор Демократске партије социјалиста (ДПС), а наставили медији блиски властима, након 23 године поново је говорио поезију у Будви, граду који му је 1995. године доделио књижевну награду „Стефан Митров Љубиша”.

Пред почетак његовог гостовања ипак су избили проблеми, јер је Будванка Д. Љ. покушала да на свом звучнику пусти црногорску химну „Ој, свијетла мајка зоро”, након чега јој је пришао Д. И. и поломио звучник.

„За сада сам прошао боље од Његоша. Њему су срушили гроб, а мени ће тек да руше”, казао је Бећковић за „Политику”.

Пре ове вечери, црногорски националисти скоро да су се утркивали у захтевима да се Бећковићу забрани не само гостовање у Будви, већ и улазак у Црну Гору.

Тако је ДПС, чији је председник актуелни шеф државе Мило Ђукановић, поручио да опозициона власт у Будви покушава „прекројити садашњост правећи поделе и ширећи мржњу, постављајући на пиједестал оне попут Матије Бећковића”, и да „он не признаје државу Црну Гору, њен језик, писмо, историју, нити иједан напор усмерен ка бољитку и просперитету грађана”.

Бећковић је, иначе, у Будви рекао да никада није био омиљени песник црногорске политичке елите и констатовао да “права Црна Гора” постоји само у машти…

Он је на староградском тргу између цркава одржао једно од најпосећенијих културних дешавања икада одржаних у Будви – трибине су биле мале да приме велики број посетилаца, па су многи стајали са стране да би слушали како српски песник сат и по рецитује своју поезију.

Бећковић је био гост фестивала књижевности “Ћирилицом”, који другу годину заредом организује Јавна установа Библиотека Будве у сарадњи са Удружењем издавача и књижара Црне Горе.

Иако је говорио у каквим условима живи народ, ко и какви њиме управљају, због чега обичан човек ћути и прихвата да живи у таквим условима, Бећковић практично није упутио ниједну политичку поруку…

“Нисам био у Будви 23 године, од када сам примио награду ‘Стефан Митров Љубиша’ на овом месту”, рекао је потом у разговору за подгорички дневни лист “Вијести”.

“Нисам био омиљен. Волели су ме, али тајно”, рекао је кроз смех.

Упитан шта се променило од тада, Бећковић каже да се није ништа променило у његовом статусу:

“Поготово у Црној Гори се ништа није променило. Променило се што сам се сада појавио. Врло рано сам отишао из Црне Горе, али исти статус је био тада, још када сам био дечак у Колашину, када сам рецитовао. Али нисам могао да будем награђен, с обзиром на то чији сам био син”, наводи Бећковић.

За “праву Црну Гору“ додатно је рекао:

“Њу су створили пјесници, у стварности није била. То није само случај са Црном Гором, она је у том смислу само драстичан пример”.

Упитан да ли себе сматра „негатором свега што је црногорско“, српски академик је кроз смех казао: „То ми је бесмислено“.

На питање какви су односи Црне Горе и Србије и какви су Мило Ђукановић и Александар Вучић, одговорио је: “Врло су слични. То су као спојени судови, Србија се није вратила себи, па онда није ни Црна Гора. Ако се сами не вратимо, нико то не може учинити, ако се не уморимо у тој инерцији. Сви други су нас оставили далеко за собом, тако да ми чак и њима приговорамо што завршавају нешто што ми треба да завршимо. Као што је, рецимо, Други светски рат”, рекао је Бећковић.

Управа Јавне установе Библиотека Будве, уочи гостовања Бећковића упутила је писмо Центру безбедности Будве у вези са тим што се на друштвеним мрежама ствара негативна атмосфера и грађани зову на бунт.

 

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here