Беда “братства и јединства”: Три деценије од Милошевићевог митинга на Ушћу

Поделите:

Апсурдно, али „Библија” АБ револуције коју нико не цитира била је Милошевићева збирка импрегнирана управо бирократским речником под метафорички јаким насловом „Године расплета”. Та синтагма је морбидно-цинично одређење епохе

Због свечаности поводом века од завршетка Првог светског рата, незапажено пролази „јубилеј” – три деценије од Милошевићеве „антибирократске револуције” чије су последице управо разградиле тековине српских победа и жртава у два светска рата. Да је Србија уместо негативне антиципације са АБ револуцијом позних осамдесетих, прва расписала демократске вишепартијске изборе у СФРЈ, можда ни Макронов протокол не би био толико данас бирократски злурад па да косовског председника постави на много боље место у Паризу од српског.

АБ револуција је страћила реформску и националдемократску енергију Србије. Она је рестаљинизовала комунистичку партију и државу, и била директна негација тековина 1948. и процеса дестаљинизације. Kако се историја сурово поиграла с нама. Kоштуница нам је требао 1990, а ово сада би можда било право време за Милошевића.

Kолико је све опскурно показује чињеница да је позних осамдесетих година за вожда Србије извикан човек који као председник Србије никад неће доћи у Ужице и Чачак. У Титовом Ужицу је додуше био 1988, али само у вечерњим сатима на састанку са привредно-политичким активом, док се која стотина грађана окупила на улици фасцинирана мистиком новог вође. У Чачак је пробао да уђе 1992. али је у Прељини засут јајима па се вратио.

Милошевић је заиста био готово уникатна личност у комунистичком естаблишменту која се ослободила коминтерновског комплекса српске „хегемонистичке кривице”, али у време пада Берлинског зида, рестаљинизација је једноставно била погрешан смер. Данас је хибридно другачије. Kао што постоји „нелиберална демократија” постоји и „либерални стаљинизам”. Етатизам данас добија нову суштину.

АБ револуција је релативизовала друге национализме на просторима Југославије који су умели да заиграју на карту антикомунизма, или да кокетирају са надирућом идеологијом „људских права” и „краја историје”.

Апсурдно, али „Библија” АБ револуције коју нико не цитира била је Милошевићева збирка импрегнирана управо бирократским речником под метафорички јаким насловом „Године расплета”. Та синтагма је морбидно-цинично одређење епохе. Тек је бизарно да је предговор тој „Библији” написала Десанка Максимовић која о Милошевићу ту између осталог истиче: „Милошевић свом душом жели да нам народ не буде преведен жедан преко воде, неук поред науке, сирот поред богатог тла, поред толиког напретка у Европи, да не очами заостао.” Такав огроман утицај на људе, на младе, на нацију – како каже велика песникиња – може заиста имати само човек високе харизматске снаге. И ту није погрешила.

Често се заборавља да Милошевић од 1992. са својом Социјалистичком партијом више не може да влада сам, и да након деветомартовских демонстрација 1991. никад више није повратио снагу АБ револуције чији је зенит био митинг на београдском Ушћу циничног назива „Митинг братства и јединства”. На том митингу је писац „Чарапа краља Петра” Милован Витезовић рекао да се „догодио народ”.

Злокобни су концентрични кругови српског популизма на трагу АБ револуције: да је Kоштуничин митинг „Kосово је Србија” са пироманским епилогом уместо 21. фебруара одржан 2. марта 2008, то би било тачно на 20 година од првог великог митинга који је отворио нову страницу српског популизма с тектонским последицама по Србију и простор бивше Југославије. Тог 2. марта 1988. испред тадашње Скупштине СФРЈ, Милошевић се обратио окупљеним студентима и грађанима истичући да ће „бити кажњени и ухапшени сви они који су се послужили људима да манипулишу ради остваривања политичких циљева против Југославије”. Из масе се чуло „Ухапсите Власија!”, а Милошевић је на то узвратио: „Не чујем добро, али ухапсићу.” Према извештају тадашње ТВ Београд на митингу је било око 300.000 људи, док су умереније (објективније) процене наводиле број од 50.000…

 

Nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here