Beda “bratstva i jedinstva”: Tri decenije od Miloševićevog mitinga na Ušću

Podelite:

Apsurdno, ali „Biblija” AB revolucije koju niko ne citira bila je Miloševićeva zbirka impregnirana upravo birokratskim rečnikom pod metaforički jakim naslovom „Godine raspleta”. Ta sintagma je morbidno-cinično određenje epohe

Zbog svečanosti povodom veka od završetka Prvog svetskog rata, nezapaženo prolazi „jubilej” – tri decenije od Miloševićeve „antibirokratske revolucije” čije su posledice upravo razgradile tekovine srpskih pobeda i žrtava u dva svetska rata. Da je Srbija umesto negativne anticipacije sa AB revolucijom poznih osamdesetih, prva raspisala demokratske višepartijske izbore u SFRJ, možda ni Makronov protokol ne bi bio toliko danas birokratski zlurad pa da kosovskog predsednika postavi na mnogo bolje mesto u Parizu od srpskog.

AB revolucija je straćila reformsku i nacionaldemokratsku energiju Srbije. Ona je restaljinizovala komunističku partiju i državu, i bila direktna negacija tekovina 1948. i procesa destaljinizacije. Kako se istorija surovo poigrala s nama. Koštunica nam je trebao 1990, a ovo sada bi možda bilo pravo vreme za Miloševića.

Koliko je sve opskurno pokazuje činjenica da je poznih osamdesetih godina za vožda Srbije izvikan čovek koji kao predsednik Srbije nikad neće doći u Užice i Čačak. U Titovom Užicu je doduše bio 1988, ali samo u večernjim satima na sastanku sa privredno-političkim aktivom, dok se koja stotina građana okupila na ulici fascinirana mistikom novog vođe. U Čačak je probao da uđe 1992. ali je u Preljini zasut jajima pa se vratio.

Milošević je zaista bio gotovo unikatna ličnost u komunističkom establišmentu koja se oslobodila kominternovskog kompleksa srpske „hegemonističke krivice”, ali u vreme pada Berlinskog zida, restaljinizacija je jednostavno bila pogrešan smer. Danas je hibridno drugačije. Kao što postoji „neliberalna demokratija” postoji i „liberalni staljinizam”. Etatizam danas dobija novu suštinu.

AB revolucija je relativizovala druge nacionalizme na prostorima Jugoslavije koji su umeli da zaigraju na kartu antikomunizma, ili da koketiraju sa nadirućom ideologijom „ljudskih prava” i „kraja istorije”.

Apsurdno, ali „Biblija” AB revolucije koju niko ne citira bila je Miloševićeva zbirka impregnirana upravo birokratskim rečnikom pod metaforički jakim naslovom „Godine raspleta”. Ta sintagma je morbidno-cinično određenje epohe. Tek je bizarno da je predgovor toj „Bibliji” napisala Desanka Maksimović koja o Miloševiću tu između ostalog ističe: „Milošević svom dušom želi da nam narod ne bude preveden žedan preko vode, neuk pored nauke, sirot pored bogatog tla, pored tolikog napretka u Evropi, da ne očami zaostao.” Takav ogroman uticaj na ljude, na mlade, na naciju – kako kaže velika pesnikinja – može zaista imati samo čovek visoke harizmatske snage. I tu nije pogrešila.

Često se zaboravlja da Milošević od 1992. sa svojom Socijalističkom partijom više ne može da vlada sam, i da nakon devetomartovskih demonstracija 1991. nikad više nije povratio snagu AB revolucije čiji je zenit bio miting na beogradskom Ušću ciničnog naziva „Miting bratstva i jedinstva”. Na tom mitingu je pisac „Čarapa kralja Petra” Milovan Vitezović rekao da se „dogodio narod”.

Zlokobni su koncentrični krugovi srpskog populizma na tragu AB revolucije: da je Koštuničin miting „Kosovo je Srbija” sa piromanskim epilogom umesto 21. februara održan 2. marta 2008, to bi bilo tačno na 20 godina od prvog velikog mitinga koji je otvorio novu stranicu srpskog populizma s tektonskim posledicama po Srbiju i prostor bivše Jugoslavije. Tog 2. marta 1988. ispred tadašnje Skupštine SFRJ, Milošević se obratio okupljenim studentima i građanima ističući da će „biti kažnjeni i uhapšeni svi oni koji su se poslužili ljudima da manipulišu radi ostvarivanja političkih ciljeva protiv Jugoslavije”. Iz mase se čulo „Uhapsite Vlasija!”, a Milošević je na to uzvratio: „Ne čujem dobro, ali uhapsiću.” Prema izveštaju tadašnje TV Beograd na mitingu je bilo oko 300.000 ljudi, dok su umerenije (objektivnije) procene navodile broj od 50.000…

 

Nedeljnik

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here