Бела кућа демантује “други састанак” Трампа и Путина

Поделите:

Руски председник Владимир Путин и председник САД Доналд Трамп имали су “кратак разговор на крају вечере”, током самита Г20 у Хамбургу, али се то не може назвати другим састанком, саопштила је Бела кућа

ВАШИНГТОН – Руски председник Владимир Путин и председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп имали су “кратак разговор на крају вечере”, током самита Г20 у Хамбургу, али се то не може назвати другим састанком, саопштила је данас Бела кућа.

Инсинуације да је Бела кућа намеравала да сакрије други састанак су лажне, малициозне и апсурдне, стоји у саопштењу, пренео је ТАС С.

Претходно је Ројтерс пренео да је неименовани званичник Беле куће рекао да су двојица председника одржали током самита Г20 у Хамбургу почетком јула – два састанка.

Јавност досад није била упозната са тим да су се лидери срели два пута, а неименовани амерички званичник није желео да каже колико дуго је трајао тај састанак нити о чему су Путин и Трамп разговарали том приликом.

Истовремено, Трамп је оштро критиковао америчке медије јер су његов разговор с руским председником на самиту Г20 у Хамбургу назвали “тајном вечером”.

“Лажна новинска прича о тајној вечери с Путином је ‘болесна’. Немачка канцеларка је позвала све лидере Г20 са супругама. Медији су за то знали”, написао је Трамп на Твитеру.

Портпарол Беле куће Шон Спајсер и портпарол Савета за националну безбедност Мајкл Антон потврдили су да су Трамп и Путин разговарали на вечери са светским лидерима и њиховим супругама на Самиту Г20 у Хамбургу, преноси АП.

Антон није прецизирао колико дуго је тај разговор трајао, али је рекао да је тај “разговор уз десерт” био опуштен и да не би требало да се окарактерише као “састанак”.

Вечера, чији је домаћин била немачка канцеларка Ангела Меркел, била је отворена само за светске лидере и њихове супруге, као и за по једног преводоца по пару, рекао је неименовани високи званичник Беле куће.

Он је навео да је Трамп разговарао с многим лидерима током вечера, а накратко и са Путином, који је седео поред америчке прве даме Меланије Трамп, пред крај вечере.

Трамп је, додао је, са Путином разговарао посредством руског преводиоца, пошто амерички преводилац није говорио руски.

Међутим, Иан Бремер, спољнополитички колумниста и председник консултантске фирме Група за Евроазију, који каже да је разговарао са две неименоване особе које су присуствовале тој вечери, тврди да су Трамп и Путин разговарали скоро сат времена док су седели међу осталим светким лидерима и њиховим супругама на вечери, наводи америчка агенција.

Иначе, Трамп и Путин су се први пут званично састали неколико сати уочи вечере у Хамбургу 7. јула, и тај састанак је трајао више од два сата иако је првобитно планирано да траје само пола сата.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here