Белами нестао из медија јер је оспорио глобално загревање

Поделите:

Синоним многим генерацијама за природњака Дејвид Белами волшебно је нестао са малих екрана. Прочитајте зашто.

Ја сам најсрећнији човек на свету. У браку сам 57 година са најдивнијом женом, пропутовао сам планету, стајао сам на врху света, снимио преко 400 емисија и проживео један од најчудеснијих живота”, каже Дејвид Белами у опширном интервјуу за британски “Даилy Маил”.

Иако је прошле недеље напунио 80 година, Белами, човек чије су ТВ емисије обележиле детињства бројних генерација и са ових простора, делује живахно и свеже, пун оптимизма.

Данас живи повучено са супругом Роузмери у сред недођије у Округу Дарам, има петоро деце (четворо усвојене) и деветоро унучића – “сви су различитих боја”.

Радосно прича о бројним темама, од Бога (Важно је да имате нешто за шта ћете да се закачите), преко љубави према балету (Да ли знате да сам написао балет који је извођен шест пута?) до браде (Никада, никада у животу се нисам обријао) и омиљеним спидо купаћим гаћама (Моја деца их мрзе, али ја не могу да носим ништа што ми ландара око ногу).
Међутим, осмех са лица нестане када се помену климатске промене и сукоб који је настао 2004. када је, контрирајући научној конвенцији и јавном мнењу, глобално загревање које је створио човек одбацио као “бесмислицу”.

“Од тог тренутка нисам био пожељан на ББЦ-у. Заледили су ме јер нисам веровао у глобално загревање. Моја каријера је пресушила. Избацили су ме из група за очување природне средине и пљували по Лондону.

А најгоре од свега је што сам добио писмо у коме је стајало ‘Дејвид Белами је педофил јер не верује у глобално загревање и убија нашу децу’.

“А све то је глупост. Последњих 16 година температуре су у паду, угљен-диоксид у порасту, усеви су постали зеленији и брже расту. Много тога смо урадили да уништимо планету, али човек није изазивач глобалног загревања”.

На врхунцу своје каријере, осамдесетих и деведесетих година прошлог века, Дејвид је стизао свуда – вирио је између палминих грана, крчио пут кроз џунгле и изговарао дивне монологе праћене гестикулирањем немирних руку.

“Никада нисам користио сценарио. Нисам имао екипу која је шест месеци седела на дрвећу да би направила снимак. Само сам причао без престанка. Било је дивно”.

Свој 50. рођендан провео је у затвору у Тасманији пошто је блокирао реку Френклин у знак протеста против планиране изградње бране.

Године 1996. је говорио јавно против фарми ветрењача (јер не функционишу) и каже да је то био почетак његовог краја.

“Од тада више нисам био пожељан на ББЦ-у.”

А све је кулминирало његовим коментарима о загревању 2004. Коначан ударац добио је када је смењен са места председника Краљевског друштва за дивље животиње.

“Радио сам са њима 52 године, а када су ме сменили нису имали образа да ми то кажу у лице, него сам сазнао преко новина.”

“И даље тврдим да је цела та прича око загревања којештарија. И нисам усамљен у томе.

Али, не жалим ни за чим. Кад сам био на ББЦ-у могао сам да кажем све што сам хтео. Данас то више не можете. Свет је отишао дођавола.”

Упркос дугогодишњој паузи људи га и даље препознају. “Не могу да уђем у воз или авион а да ми неко не приђе и не каже, ‘Дејвид Белами! Нисмо Вас видели дуго на ТВ-у – мислили смо да сте мртви!”

Да ли икада жали што је био без длаке на језику и што је то утицало на његов имиџ и популарност?

“Апсолутно не! Кога брига што су ме ставили у запећак? И даље могу да причам са својим цвећем које дивно напредује и каже ми, ‘Хвала ти, Дејвиде!’”, каже Белами.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here