Белгијски нацистички колаборационисти и даље примају накнаду за „оданост“ Хитлеру

Поделите:

Готово 75 година након завршетка Другог свjетског рата, мали број Белгијанаца који су обећали оданост Хитлеру још увијек добијају оно што им је обећао нацистички лидер – бонусе за оданост који никада нијесу опорезивани, извјештавају локални медији.

Двадесет седам Белгијанаца и даље примају између 425 и 1,275 евра мјесечно од њемачке владе, наводи фламански лист „Де Морген“.

Новчаним додатком се потврђује и гарантује њихова „вјерност, оданост и послушност“ Адолфу Хитлеру према декрету из нацистичке ере који је још увек на снази 74 године након пада Трећег Рајха.

Лист се позива на истраживача Алвина де Конинка, који је објаснио да су они који добијају „Хитлерову пензију“ становници белгијских пограничних региона који су стекли њемачко држављанство током нацистичке окупације. Други су били Белгијанци који су се прикључили „Вафен СС-у“ или другим јединицама њемачке војске, преноси Восток.

Белгијанци који су током окупације били приморани да раде у Њемачкој добијали су само 50 евра мјесечно као накнаду након рата од белгијске владе.

Ово откриће изазвало је велику пажњу у Белгији, с тим што локални посланици захтевају крај бизарног аранжмана, сазнајемо преко Востока.

Ови људи, међутим, нијесу једини који примају ову врсту додатка. У 2015. години, показало се да је око 100.000 евра њемачког новца пореских обавезника исплаћено Шпанцима који су се пријавили у озлоглашену Плаву дивизију која се борила против Црвене армије између 1941. и 1944. године.

Апсолутно је срамота и помислити да њемачка влада још увијек исплаћује нацистичке добровољце„, рекао је посланик Џон Инариту из левичарске баскијске странке Амајур. „То нема смисла, супротно је закону ЕУ и служи за понижавање жртава фашизма„, рекао је он.

in4s.net
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here