Беливук и Вучко се дописивали о убијеном Милошевићу

Поделите:

На данашњем суђењу за убиство Властимира Милошевића прочитано је неколико порука које су разменили вођа навијача Партизана Вељко Беливук, оптужен за помагање у овом убиству, и извесни Вучко. Тужилац није прецизирао да ли је реч о Ненаду Вучковићу Вучку, припаднику Жандармерије који је близак овој криминалној групи. У завршним речима, тужилаштво је тражило 10 година затвора за окривљене, а браниоци ослобађајуће пресуде.

Тужилац је тражио да суд изврши увид у целу преписку између њих двојице, а да се на суђењу прочита само неколико најзначајнијих порука. Поруке је прочитала судија Славица Николић, али није објаснила које је слао Беливук, а које Вучко.

„Ајде кад се видимо да причамо мало, звали су ме ови што отварају… Она моја и Гаучоси.“

„Цвеле и Власта преко неких дебила су звали да се миримо, наравно, одбили смо го*на.“

„Не желим ни да их видим, а камоли да се мирим са њима. Ма какво мирење, звао сам те само да знаш, брате.“

„Ти не иди у Панчево ни као туриста, она жена ми је је*ала маму што сам мимо ње звао начелника.“

Тужилац Александар Исаиловић истакао је да ове поруке из августа 2016. показују да је Беливук са убијеним Властимиром Милошевићем био у завади у вези са пословима око обезбеђења. Он, међутим, није прецизирао ко је особа која је у телефонском именику Вељка Беливука уписана као „Вучко“ и да ли је реч о Ненаду Вучковићу Вучку, припаднику Жандармерије који је близак овој криминалној групи.

Судија Николић данас је вршила увид и у све списе које је прикупило тужилаштво – међу њима се није нашао записник о саслушању особе са надимком Вучко, па се закључује да га тужилаштво није позвало на разговор.

Оптужница и завршне речи

Властимир Милошевић убијен је крајем јануара прошле године, а његово тело нађено је у јутарњим часовима на трамвајским шинама у центру Београда. Беливук је ухапшен недељу дана касније.

У оптужници се наводи да је непознати убица испалио на Милошевића десет хитаца из шкорпиона с пригушивачем од којих га је седам погодило. Марку Миљковићу и Мирку Kојићу ставља се на терет да су купили аутомобил, а Беливук да је украо таблице са другог аутомобила и ставио их на купљени. Беливук је током истраге био означен као директни починилац убиства.

Тужилац је у завршним речима истакао да околности које су претходиле убиству и које су уследиле након убиства показују да је оно почињено са умишљајем и да је дуго планирано, као и да су Беливук, Миљковић и Kојић несумњиво помогли непознатом починиоцу.

„О томе сведочи чињеница да су кола којим су се довезли до места злочина купљена два месеца раније, под окриљем ноћи, избегавајући сусрет са продавцем, да је Беливук непосредно пре убиства скинуо таблице и монтирао их на други аутомобил, као и да је возило потом запаљено“, рекао је Исаиловић.

Kао отежавајуће околности тужилац је истакао то што је Милошевић био млад човек, отац два малолетна детета, да је убиство обављено на бруталан начин и стога тражио 10 година затвора за окривљене.

Свих пет Беливукових бранилаца тражило је ослобађајућу пресуду твдећи да тужилаштво није успело да докаже наводе оптужнице.

„Тужилац је прво тврдио да је све то обавио Беливук сам, после је утврдио да то није тачно, како му сад веровати? Нема алтернативе већ да се донесе ослобађајућа пресуда“, истакао је адвокат Дејан Лазаревић.

Пресуда ће бити донета 11. маја када ће суд одлучити да ли ће укинути притвор окривљенима.

Вучко

Ненад Вучковић Вучко, припадник Жандармерије, близак је криминалној групи Александра Станковића званог Сале Мутави коју је после његовог убиства преузео Беливук. Постоје њихове заједничке фотографије са трибина на којима загрљени навијају.

Због сумње да су Вучковићу, Станковићу и Беливуку омогућили да од фебруара до јуна 2016. у ванрадно време користе војно стрелиште у Панчеву за вежбање гађања Војни синдикат Србије поднео је кривичну пријаву против двојице генерала. Kривична пријава је одбачена, а у њој пише да је Вучковић до касарне долазио у колима са затамњеним стаклима, а са њим је, осим Станковића и Беливука, био и генерални секретар Владе Србије Новак Недић. Вучковић је рекао да „никада није улазио у круг касарне приватним возилом, нити у радно, нити у ванрадно време“.

Није испитана ни Вучковићева умешаност у још један насилни догађај за који је осуђена екипа Салета Мутавог – демолирање кафића бившег вође навијача Партизана Александра Вавића на Kарабурми децембра 2013. После растурања кафића, група се разбежала у више возила, а Вучковић је преузео један од аутомобила. У вези са овим случајем он није испитиван о чему је писао ЦИНС.

Новинари KРИK-а питали су у августу прошле године МУП да ли је Сектор унутрашње контроле проверавао Вучковићеве везе са криминалцима. Одговор није стигао ни након четири месеца па су се новинари жалили канцеларији Повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића који је у априлу наложио да се информација достави за три дана. МУП, међутим, до данас није доставио тражене податке.

 

klik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here