Белорусија: Опозицији није дозвољено да изађе на изборе због “неосноване критике власти”

Поделите:

У Бјелорусији се данас одржавају ванредни парламентарни избори на којима се очекује побједа оних који су лојални предсједнику Александру Лукашенку.
На данашњим изборима 516 кандидата се такмичи за 110 мјеста у парламенту, али кандидатима опозиције није дозвољено учешће из различитих разлога укључујући “неосновано критиковање власти”.

“У ствари, ово нису избори као такви и Влада сама одлучује ко ће ући у парламент”, рекао је Валериј Укналев, кандидат опозиционе љевичарске странке Фер свијет.

Лукашенко (65) је на власти већ 25 година, али је у посљедње вријеме дозволио неким опозиционим странкама и кандидатима да учествују на изборима како би поправио односе са Западом.

На претходним парламентарним изборима 2016. године Лукашенко је први пут за протеклих 20 година дозволио двојици опозиционих кандидата да добију мјеста у парламенту, али овај пут им је и то ускраћено.

“Власти чине неке уступке, али у исто вријеме јасно стављају до знања да неће дозволити да се демократија отме контроли”, рекао је Јаухени Преихерман, директор Савјета за међународне односе при Форуму дијалог у Минску.

Бјелорусија је 2015. и 2016. године пала у рецесију, а према процјенама Владе ове године ће укидање руских субвенција коштати буџет 600 милиона долара. Очекује се да ће ове године привредни раст бити око један посто.

 

klix.ba

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here