Београд: Пуковнику Милинковићу уручено одликовање предсједника Српске

Поделите:

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић уручио је  у Београду првом команданту Прве посавске бригаде пензионисаном пуковнику Павлу Милинковићу Орден Карађорђеве звијезде Републике Српске другог реда, којим га је одликовао предсједник Републике Милорад Додик.

Пуковник Милинковић одликован је поводом крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука – Видовдана.

Ђокић је рекао на свечаности у Вили Републике Српске да је пуковник Милинковић изузетно заслужан за стварање и одбрану Републике Српске и да је његова улога била посебно изражена у Брчко дистрикту.

– Посебно је важно што је предсједник ово одликовање додијелио пуковнику Милинковићу поводом Видовдана, што значи да ћемо се, као што се трајно сјећамо овог празника, сјећати и свих оних људи који су дали немјерљив допринос стварању Републике Српске, те за одбрану и слободу српског народа – поручио је Ђокић.

Према његовим ријечима, захваљујући мудрости и војничким вјештинама пуковника Милинковића, његових старјешина и војске која је била уз њега, Брчко је сачувано од рушења.

– Радујем ме што ми је предсједник Републике указао част да у Представништву Републике Српске у Србији, нашој другој кући, уручим ово велико признање и захвалнолст пуковнику Милинковићу за заслуге које је дао у одбрани Републике Српске – истакао је Ђокић.

Пуковник Милинковић је оцијенио да је данашњи дан посебан за све припаднике Прве посавске бригаде и цјелокупни српски народ, посебно подручја Брчко дистрикта, Посавине, Семберије и Мајевице јер је овај орден, иако додијељен њему лично, признање за све његове саборце, посебно погинуле, за све што су урадили за српски народ и Републику Српску.

– Захваљујући свима који су ме подржали да формирам бригаду, храбро и одлучно супротставили смо се намјерама да се у 20. вијеку изврши трећи геноцид над српским народом. Успјели смо да сачувамо слободу, успоставимо „Коридор живота“, те на тај начин територијално заокружимо Републику Српску – навео је пуковник Милинковић.

Он је додао да је у његовој књизи „Брчко – спона српског народа“ јасно дефинисана улога Прве посавске бригаде Војске Републике Српске, као и улога у спајању источног и западног дијела Републике Српске, односно успостављању једне територијалне цјелине без које нема ни државновсти.

Свечаности додјеле одликовања у Вили Републике Српске присуствовали су ратни саборци, комаданти батаљона Прве посавске бригаде, директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, предсједник Удружења породица погинулих Брчко дистрикта Јован Пудић и шеф Одјељења за стручне и администартивне послове у Влади Брчко дистрикта Срђан Блажић.

СРНА, РТРС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here