Београд: Вакцинисано дете добило морбиле?

Поделите:

У вртићу „Анђелак“ у Београду постоји сумња да је дете предшколског узраста које је примило ММР вакцину заражено вирусом малих богиња, сазнаје Курир.
Дете је добило осип по телу у среду увече, када су га родитељи хитно одвели у дежурну здравствену установу, а затим обавестили вртић. У предшколској установи „Савски венац“, у оквиру које се налази вртић „Анђелко“, потврдили су за Курир да постоји сумња да је једно вакцинисано дете оболело од морбила, али наглашавају да је потребно сачекати званичне резултате анализа, који стижу прекосутра.

Брис послат на анализу

– Малишан има осип, али и неке алергије на храну рецимо изазивају осип. Била је екипа Градског завода за јавно здравље, која је узела детету брис из грла и носа, који је послат на даље анализе. Одмах смо обавестили Републичку санитарну инспекцију, градски секретаријат за образовање и родитеље све деце у нашем вртићу да постоји сумња на морбиле – каже санитарна сестра ПУ „Савски венац“ Даница Маринковић и додаје да су извршене све препоручене мере против епидемије:

– Све смо опрали и дезинфиковали, од гелендера па до играчака, и апсолутно све мере су предузете. Пратимо ситуацију, у сталном смо контакту с родитељима оболелог детета. Ако то и јесу морбиле, онда је неки изузетно благи облик.

Ипак, родитељи остале деце у вртићу су током претходних дана били узнемирени тврдећи да се ради или о медицинском феномену, или о малверзацијама с потврдама о вакцинацији у вртићу.

Вирус масовно циркулише

Из Градског завода за јавно здравље потврђено је за Курир да су њихове екипе биле на терену, као и да су узети брисеви који су послати на анализу у Институт „Торлак“.

Епидемиолог Предраг Кон каже да од почетка епидемије, која траје скоро шест месеци, нису имали случај да је вакцинисано дете добило мале богиње.

– Вакцина симулира основну болест и то је нешто што је нормално и очекивано, али не може да да дивље богиње. Чак и анализе би непосредно после вакцинације показале антитела морбила, то и јесте суштина вакцинације. Од екстремно благог облика богиња може да оболи неко ко је примио само једну дозу вакцине. Проблем је кад имате ниско вакцинисану популацију, па вирус масовно циркулише, али то је редак случај да вакцинисано дете оболи! Свака сумња у вакцинацију која се у овом тренутку појављује може бити невероватно штетна – изричит је Кон.

(извор курир)

Поделите:

3 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here