Београдски избори и опозиција: Имају план како да (не)добију изборе

Поделите:

Београд — Предстојећи београдски избори су на кратко испали из фокуса јавности, јер је у жижи био избор нове премијерке, али су ових дана поново постали актуелна тема.
Када се прашина слегла и када су сви прокоментарисали „случај транскрипт“ Ане Брнабић, представници опозиције су почели да се изјашњавају о изборима.

Иако се из редова опозиције након убедљиве победе Александра Вучића на председничким изборима говорило о неопходности уједињења, делује да од тога ни овог пута неће бити ништа.

За разлику од председничке кампање, када су повукли последњи потез, овог пута су из покрета „Доста је било“ први рекли шта им је план.

Како је објављено, ДЈБ ће самостално ићи на београдске изборе са својим планом од 20 тачака за Београд, иако и даље сматрају да је уједињење најбоља опција у борби опозиције против СНС и њихових партнера.

„ДЈБ остаје отворен за разговоре са другим опозиционим политичким организацијама око евентуалног заједничког наступа, али и више неће чекати никога“, поручили су они.

Како је тада речено, Саша Радуловић је иницирао преговоре са „новим опозиционим опцијама“, председником Покрета слободних грађана Сашом Јанковићем и бившим шефом дипломатије Вуком Јеремићем, предлажући тројни договор. Јасно је да тројног договора још нема.

ДЈБ су били једни од великих губитника претходних избора, а један од великих добитника – Лука Максимовић, познатији као Љубиша Прелетачевић Бели, није сигуран да ће уопште учествовати у трци за Београд.

У кратком разговору за лист „Данас“, Максимовић је рекао да ће „он и Бели“ одлучити у пет минута до дванаест, али да свакако неће ићи ни са ким из опозиције.

Како је рекао, разлог је то што су „сви исти, маму им…“

Истовремено, недељник НИН је објавио разговор са лидером ДС Драганом Шутановцем и ауторски текст Саше Јанковића. Њих двојица су заједно водили кампању за председничке изборе, а затим наговестили да ће „свако својим путем“.

Шутановац је био много конкретнији и рекао је отворено да сматра да је добро да опозиција наступи у две колоне на београдским изборима.

„Не желим да их дефинишем по странкама, мислим да једна колона треба да буде нека умерена десница, а да у другој окосница буде ДС са Покретом слободних грађана, уз друге са којима делимо вредности“, рекао је Шутановац.

На питање да ли има такав договр са Јанковићем, он је рекао да има „пријатељске политичке разговоре и да је коначни договор близу“.

„Верујем да је извеснија могућност да те две колоне имају већи број одборника него уколико буде једна“, рекао је Шутановац, оградивши се да је „рано сада заузимати коначан став“.

Иако је било критика да је опозиција тромо реаговала током председничких избора, са овом оградом је изгледа сагласан и Јанковић.

У ауторском тексту који се бави наредним потезима ПГС уз поруку „неорадикалима да се још мало пеку на неизвесности“, Јанковић наводи да је потребно прво „утврдити најбољу тактику“.

„Која је то оптимална мера, ширина и близина сарадње са опозиционим организацијама: предизборна или постизборна коалиција, заједнички или одвоје наступи у кампањи, услови изласка на изборе, кандидат или кандидати за градоначелника, колона или колоне…“, пише Јанковић.

У наставку текста наводи шта замера оставим лидерима опозиције, њиховим потезима, изјавама и исказаним намерама (укључујући и Шутановца), а закључује да ће сваки модел „бити успешан, када је искрен и принципијелан“.

Подсетимо, Вук Јеремић је недавно у „Недељнику“ најавио оснивање политичке опције, али се од тада није оглашавао по питању београдских избора.

Конкретан план није изнео ни покрет „Двери“, иако је Бошко Обрадовић током полемике са лидером ДС наговстио да има простора за сарадњу унутар опозиционог блока.

Б92.нет

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here