Београдски професор ОБЈАСНИО УСРЕД ЗАГРЕБА: ХРВАТИ СУ НАПРАВЉЕНИ ОД СРПСKОГ РЕБРА

Поделите:

Не залажем се за повратак братства и јединства, које остављам Милану Бандићу и његовом другу Драгану Марковићу Палми

Антрополог и етнолог др. сц. Иван Чоловић, београдски издавач и некадашњи научни саветник Етнографског института САНУ, говорио је у Загребу на трибини Анатомија хрватско-српске мржње у организацији Центра за унапређење толеранције и очување сећања на холокауст.

– Слажем се с онима који кажу да се ратови из деведесетих у Југославији још нису завршили, тачније, да нас наши политичари још увек држе у тим менталним ратовима. Ради се међусобној нетрпељивости и анимозитету који су карактеристични за народе који имају минорне разлике. Насиље праћено мржњом у Југославији се јавило кад су се истакнуле те невелике разлике међу нашим народима – објаснио је он окупљеним новинарима и посетицома, па наставио:

– Срби тако тврде да су Хрвати покатоличени Срби и наглашавају да су “Хрвати направљени од српског ребра”. Анимозитет према Хрватима се види и у српским медијима. Скоро свакодневно се говори о српским жртвама у Олуји. То, наравно, морамо знати, али би о томе требали говорити људи који критички говоре и о злочину над Вуковаром – испричао је етнолог.

Чоловић је потом открио своје решење за превазилажење мржње међу народима:

– Излаз из круга мржње може престати само ако заједничком вољом остваримо услове за долазак политичара који нас неће хранити мржњом. Не залажем се за повратак братства и јединства, које остављам Милану Бандићу и његовом другу Драгану Марковићу Палми. Волео бих да се мрзимо као људи, а не као Хрвати и Срби – поручио је Чоловић.

 

Еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here