„Besmrtni puk“ 09.maja za Dan pobede u Kikindi – sačuvajmo uspomenu na one koji su nam doneli slobodu

Podelite:

Ove godine obeležavamo 74. godišnjicu pobede nad fašizmom. Kada putem medija svet budu preplavile brojne fotografije avionskih akrobacija, vojničkog marša, novih tenkova i najnovovijih dostignuća vojne moći Rusije, ulicama Moskve razlije se jedna malo drugačija parada. Nakon vojnika i vojne tehnike, ulicama glavnog grada Rusije prođe “Besmrtni puk“.U toj paradi učestvuju svi oni koji žele da sačuvaju sećanje na one koji su se borili u Drugom svetskom ratu, i u kojem su izgubili svoje živote.Oni sa fotografijama svojih predaka okupljeni prošetaju Tverskom ulicom do Crvenog trga. Na istom tom trgu 24.juna 1945.godine, na prvoj Paradi pobede marširalo je deset hiljada vojnika i oficira, i njihov paradni marš je trajao pola sata. Neko je izračunao da, kada bi u toj paradi učestovali svi vojnici sovjetske armije koji su svoje živote izgubili tokom rata, ona bi trajala neprekidno čitavih devetnaest dana i devetnaest noći.

Akcija „Besmrtni puk“ prvi put je održana u Tomsku 2011.godine.kada je ulicama ovog grada u čast dana pobede prošetalo 5000 hiljada građana. Grupa lokalnih novinara došla je na ideju da ovim činom oživi proslavu Dana pobede,a inspirisali su ih sami veterani, koji su na obeležavanje praznika donosili fotografije svojih saboraca koji nisu više među živima.Zahvaljujući apolitičnom i nekomercijalnom karakteru same akcije, ona je vrlo brzo zaživela na teritoriji cele Rusije, kao i među brojnom ruskom dijasporom u celom svetu. Iz godine u godinu, broj onih koji su bili učesnici rata i koji su pričali svoje ratne priče je sve manji, a smisao ovakvih akcija jeste u tome da generacijama koje dolaze strahote fašizma iz sredine prošlog veka ne postanu samo jedna od lekcija iz udžbenika.

Grad Kikinda pridružiće se spisku gradova u Srbiji u kojima se održava ova akcija, i u našem gradu će u sklopu obeležavanja Dana pobede biti prvi put održana manifestacija „Besmrtni puk“ u kojoj će učesnici ove akcije prošetati utvrđenom trasom ( detalji na flajeru i plakatu) noseći portrete svojih bližnjih koji su se dali svoje živote u ratovima od 1912. do 1999.godine, uz polaganje venaca na mestima gde su spomenici onima koji su dali svoje živote za našu slobodu.

Savez potomoka ratnika Srbije 1912-1920.godine i njegov predsednik Milan Zorić dobili su akreditaciju od strane ruske ambasade za organizaciju ovog događaja, kao i za koordinaciju za teritoriju Severnobanatskog okruga. Uz podršku i zalaganje Milana Zorića kao predsednika pokrajinskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920.godine, predloženo je da šetnja „Besmrtnog puka“ pored Kikinde bude po prvi put upriličena i u još tri vojvođanska grada: Novom Sadu, Somboru i Pančevu.

Grad Kikinda je dao podršku održavanju ovog događaja, kao i načelnik Severnobanatskog okruga, a takođe je važno naglasiti da je od strane Ministarstva rada, boračkih i socijalnih pitanja ovaj događaj od ove godine proglašen događajem od državnog značaja.

Organizacijom ove manifestacije čuvaju se sećanja na žrtve u ratovima protiv agresora,uz dužno poštovanje našim junacima iz Prvog i Drugog svetskog rata, kao i hrabrim braniocima Srbije od NATO agresije 1999. godine.

Istorija srpskog naroda tesno je povezana sa istorijom Rusije. Mnogi Srbi sebe smatraju delom ruskog sveta, deleći isti sistem vrednosti. Prostor našeg zajedničkog sećanja znatno je širi od državnih granica. I srpska zemlja i srpski naraod poneli su neizmerne žrtve u ratnim sukobima braneći slobodu, i naša je dužnost i obaveza da čuvamo ovu istoriju i da je zaštitimo od sve češćih pokušaja revizije.

Pokret „Besmrtni puk“ okuplja sve veći broj ljudi širom sveta, što svedoči o želji naroda u tim zemljama da se očuvaju sećanja na antifašizam. Pre tri godine u Rusiji je učestovalo oko 12 miliona ljudi, a od tada taj broj se povećava. Najduža kolona bila je u Moskvi, sa 700.000 učesnika marša.

Organizacioni odbor „Besmrtnog puka“ poziva sugrađane koji žele da učestvuju u ovoj antifašističkoj i patriotskoj akciji da dostave fotografije svojih predaka, učesnika svih ratova od 1912-1999.godine Savezu potomaka ratnika Srbije 1912-1920.godine, na adresu Trg srpskih dobrovoljaca 10 ( pored gradske kuće).

Fotografije koje će biti skenirane i vraćene, mogu se dostaviti radnim danima od 10 do 14 časova. Građani koji nemaju uramljene fotografije, u udruženju mogu dobiti nosače za slike.

Sve bliže informacije mogu se dobiti na broj telefona 061 – 221 – 6781 ili na e-mail adresu: besmrtnipukkikinda@mail.ru

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here