“БЕСНИ ПАС” МАТИС СА ХРВАТСKИМ МИНИСТРОМ ОДБРАНЕ: У Америци проучавамо “Олују” као пример добро вођене операције!

Поделите:

Амерички министар одбране истакао је операцију “Олуја” као пример војне акције која се изучава у војним школама

Хрватски министар одбране Дамир Kрстичевиц́ срео се у Вашингтону са америчким министром одбране Џејмсом Матисом.

Састанак је почео разговором о операцији „Олуја”, за коју је Матис, познат под надимком Бесни Пас, истакао да је пример војне акције која се изучава и у америчким војним школама, преноси “Јутарњи лист”.

„Ускоро ц́е бити 22. годишњица операције која је позната под називом ’Олуја‘. То је операција која се овде у Америци проучава и показује шта добро предвођена, добро опремљена и добро истренирана снага, политички добро предвођена, може да направи и преокрене. Посебно поштујемо вас, свог савезника, једну малу земљу која се бори знатно изнад своје категорије“, поручио је Матис хрватском министру одбране, преноси „Јутарњи лист“.
Kрстичевиц́ је након састанка за ХРТ рекао да је са Матисом разговарао о „доприносу међународној безбедности, тероризму, НАТО-у, политичкој безбедносној ситуацији у окружењу Хрватске, у југоисточној Европи, јачању обрамбене сарадње и америчкој потпори развоју хрватске војске“.

Матис је поновио да Хрватска може да буде пример државе НАТО-а, похваливши допринос хрватских војника, навео је Kрстичевиц́.

Kако преноси „Јутарњи лист“ једна од тема разговора двојице министара била је и војна авијација.

„Доношење те одлуке чека се већ 15-ак година, времена више нема. Добио сам потпору министра Матиса за тај пројекат. Kорак смо ближе куповини америчких авиона. Олдуку о куповини ћемо донети до краја године, радујем се тој сарадњи”, рекао је Kрстичевић за ХРТ.

 

 

Јутарњи.хр

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here